Kurti je pozvao Evropsku uniju da mere koje su na snazi protiv Kosova, ukine.         Foto: AA

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je Kosovo ispunilo sve zahteve EU za ukidanje kaznenih mera, koje su mu nametnute zbog situacije na severu zemlje.

Kurti je na šestom sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije ocenio da u poređenju sa regionom, Kosovo nije spremno samo za status kandidata, već i za otvaranje pregovora i mnogih poglavlja ka članstvu. Takođe je pozvao Evropsku uniju da mere koje su na snazi protiv Kosova, ukine.

„Mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u Evropsku uniju, posebno sa Planom rasta i njegovim ciljevima. S druge strane, nastavljamo sa našim naporima da otvorimo više mogućnosti u okviru reformskog dijaloga sa EU. U tom kontekstu, ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera i te mere moraju biti uklonjene“ kazao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Podsetimo, Kosovu su kaznene mere uvedene juna prošle godine nakon eskalacije bezbedonosno-političke situacije u četiri opštine na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, nakon što su albanski gradonačelnici sa policijom ušli u opštinske zgrade, čemu se lokalno stanovništvo suprostavilo nasilnim protestima.

Vlada Kosova je potom postigla sporazum sa EU da će smanjiti prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u tim opštinama, te da će organizovati vanredne lokalne izbore. Međutim, srpska zajednica je bojkotovala glasanje za smenu albanskih gradonačelnika 21. aprila, kao što je bojkotvala i vanredne izbore aprila prošle godine.

Na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije razgovaralo se o Reformskoj agendi u okviru Plana rasta EU za Zapadni Balkan i ključnim reformama Nacionalnog Programa za Evropske Integracije 2024-2028. Sastankom je predsedavao premijer Kurti, a učesnici su bili i prvi zamenik premijera za evropske Integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi, kao i ministri, šefovi i rukovodioci relevantnih institucija i resora.

Bislimi je rekao da je strateški dokument Kosova predstavlja širok spektar reformi koje iz godine u godinu Vlada preduzima u realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kao deo Plana rasta, Kosovo je pozvano da predstavi Reformsku agendu, koja se fokusira na socio-ekonomske mere koje stimulišu razvoj i približavanje EU.

Kako je rečeno na današnjem sastanku, tim koji predvodi prvi potpredsednik vlade Bislimi, do sada je nakon višemesečnih pregovora sa Evropskom komisijom identifikovano oko 30 reformi i preko 100 konkretnih aktivnosti raspoređenih u pet oblasti, kao što su upravljanje, reforma javne uprave i upravljanje javnim finansijama; zelena i digitalna tranzicija; razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja; ljudski kapital i osnovi članstva i vladavina prava.

TRT Balkan / agencije