Krišto je izrazila očekivanje kako će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.        Foto: AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem i federalnim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom, koji borave u zajedničkom posjetu Bosni i Hercegovini.

Krišto je poželjela dobrodošlicu ministrima Tajaniju i Schallenbergu te izrazila zadovoljstvo njihovom ponovnom posjetom BiH i zainteresiranošću za prilike u BiH. Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Krišto je iskazala zahvalnost ministrima na potpori bh. evropskom putu i preporuci koju su njihove zemlje, skupa s Hrvatskom, Slovenijom, Češkom, Slovačkom i Grčkom, dale za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo BiH u EU-u.

"Naglasila je da smo u BiH veoma svjesni da se nalazimo u ključnoj fazi našeg europskog puta, te da ovaj posjet ministara, kao svih naših prijatelja u EU-u, i njihova neupitna potpora nam daju dodatnu snagu da se u ovom kratkom razdoblju dodatno angažiramo, suočimo sa svim izazovima koji stoje pred nama i nastavimo sa započetim reformama. Također, izvijestila je kako upravo tijekom njihova posjeta intenzivno radimo i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa", navodi se u saopćenju.

Krišto je izrazila očekivanje kako će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ponovila je da Vijeće ministara BiH nastavlja raditi istim neumornim tempom, jer "sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH, radi nas samih".

TRT Balkan / agencije