Krišto: Napravili smo ogroman iskorak u usklađivanju naše legislative s EU

Krišto: Napravili smo ogroman iskorak u usklađivanju naše legislative s EU

Izrazila je također nadu da će Bosna i Hercegovina vrlo brzo otvoriti proces pregovaranja za pristupanje u EU.
Bledski forum se održava na temu "Solidarnost za globalnu sigurnost".                   Foto: Twitter/ Borjana Krišto

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uoči Bledskog strateškog foruma u Sloveniji poručila je da se Evropska unija (EU) i njene institucije moraju jasnije i odlučnije odrediti spram procesa proširenja.

"Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati na Bledskom strateškom forumu. S nama je na današnjem sastanku i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Naravno, tu su i premijeri svih zemalja iz ove regije, i to se sve skupa govori o značaju ovog Bledskog samita za sve nas. Ovom današnjem samitu prethodila je i radna večera s premijerima iz ove regije, a tema je bio proces evropskih integracija i sve druge teme koje se vežu za ovaj proces", rekla je Krišto te dodala:

"Tema našeg panela danas će biti proces proširenja na zemlje ove regije. Želim reći da se Evropska unija i njene institucije, a očekujem da će to kazati i na Bledskom samitu, moraju jasnije i odlučnije odrediti spram procesa proširenja."

Izrazila je također nadu da će Bosna i Hercegovina vrlo brzo otvoriti proces pregovaranja za pristupanje u EU.

"Mogu kazati ispred Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da smo mi napravili ogroman iskorak u pogledu usklađivanja naše legislative s Evropskom unijom i naravno u pogledu ispunjavanja uvjeta iz mišljenja Evropske komisije. Očekujemo da će predstavnici evropskih institucija to znati prepoznati i da će vrlo brzo Bosna i Hercegovina otvoriti proces pregovaranja za pristupanje u EU", rekla je.

Dodala je da je u okviru Bledskog strateškog foruma održala niz bilateralnih susreta s drugim zvaničnicima.

"Na ovim susretima razgovarali smo o bilateralnim odnosima, ekonomskom uvezivanju, a sve u kontekstu dobre regionalne suradnje i zajedničkog interesa i cilja zbog kojeg smo ovdje, a to je proces proširenja, odnosno pristupanja Evropskoj uniji", kazala je Krišto.

Bledski forum se održava na temu "Solidarnost za globalnu sigurnost".

TRT Balkan / agencije