Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se u Briselu i članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove.     Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je u utorak u Briselu sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o suradnji institucija BiH sa Europskom komisijom.

Kako je objavilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Krišto je informirala predsjednicu Europske komisije Von der Leyen o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju.

Istaknula je da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na europskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH.

Dodala je da je Vijeće ministara BiH već utvrdilo Nacrt proračuna za 2023. godinu, čime se osigurava stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojilo niz drugih bitnih dokumenata iz europske agende.

Von der Leyen je izrazila zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebice 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Predsjedateljica Krišto rekla je da, "usljed složenosti političkog sustava u BiH, napredak na europskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih razina vlasti u BiH", te da je za cijeli proces ključna potpora europskih institucija.

Istaknula je značaj rješavanja mnogih unutarnjih pitanja u BiH za nastavak procesa integracija, "od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u jednakopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na europska pitanja".

Von der Leyen je naglasila da Bosna i Hercegovina može računati na svu potrebnu pomoć Europske unije na svom europskom putu.

Najavila je da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu krajem godine u okviru posjete Balkanu i tom prigodom ponovno se susresti s predsjedateljicom Krišto.

Rekla je da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status. Naglasila je da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracijski proces.

Krišto je izrazila zadovoljstvo suradnjom institucija BiH s Europskom komisijom i naglasila da će rad Vijeća ministara BiH biti usmjeren na poboljšanje prohodnosti zajedničkih projekata.

Izrazila je zahvalnost predsjednici Von der Leyen i Europskoj komisiji na kontinuiranoj i snažnoj potpori Bosni i Hercegovini, "posebice na tehničkoj potpori u reformi javne uprave, pravosudnog sustava i infrastrukturnim projektima u oblasti prometa i energetike".

Dodala je da je Europska komisija najznačajniji partner, ne samo Bosne i Hercegovine, već svih država regije.

TRT Balkan / agencije