Krišto je naglasila da je dolazak Eichhorst u Sarajevo ”snažna podrška za BiH”.       Foto: Twitter/ Borjana Krišto

"Mi u Bosni i Hercegovini moramo pokazati politički kredibilitet, a to je vladavina prava i sve obaveze koje od nas zahtjeva Evropska unija", rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto nakon sastanka s generalnom direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelinom Eichhorst.

Krišto je naglasila i da je dolazak Eichhorst u Sarajevo ”snažna podrška za Bosnu i Hercegovinu”. Zahvalila joj se za sve što je do sada uradila za Bosnu i Hercegovinu.

”Istakla sam da smo kroz Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojili 48 materijala te da su rezultat kompromisa. To je bio naš prioritet, da radimo. Tražilo je puno truda i energije da se kroz razumijevanje i konsenzus krećemo naprijed. Želimo da svako radi svoj posao i preuzme odgovornost. Želimo da Bosna i Hercegovina ima kandidatski status (za pristupanje Evropskoj uniji, op.a.)”, istakla je Krišto, dodavši:

”Kao predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zatražila sam isticanje zastave Evropske unije u institucijama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ovakvim iskorakom pokazujemo kredibilitet kretanju ka Evropskoj uniji.”

Eichhorst je podsjetila kako je povod za njen dolazak u BiH bio komemorativni skup u Potočarima 11. jula posvećen žrtvama genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica.

Eichhorst je pohvalila nekoliko posljednjih poteza vlasti među kojima su usvajanje seta energetskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uspostavljanje kontakt tačke s EUROPOL-om i određeni pomaci u upravljanju migracijama.

"Postoje vrlo jasni rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu", rekla je Eichhorst.

Ona je podsjetila na važan sastanak Vijeća u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 19. jula te je poručila da je važno uoči tog sastanka, ali i nakon njega nastaviti s ostvarivanjem rezultata.

"Govorimo prije svega o zakonu o sukobu interesa, zakonu o sudovima, dakle cijeli set propisa koji je važan u kontekstu evropskog puta. Na sjednici Parlamentarne skupštine BiH očekuje se usvajanje izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, zakona o instituciji ombudsmena, zakona o slobodi pristupa informacijama", rekla je Eichhorst.

Ona je kazala da je 14 prioriteta jasno navedeno i da je riječ o jednom vrlo obimnom, ali ostvarivom poduhvatu.

"Članstvo u Evropskoj uniji je najsnažniji garant zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti ove zemlje i njenih građana i mi ćemo uvijek biti tu da tu zaštitu pružimo. Nesporno je naše opredjeljenje za cijeli ovaj region", rekla je Eichhorst.

Podsjetila je da je prošle godine udvostručen broj ljudstva u okviru EUFOR-ove operacije Althea te da je 20 miliona eura osigurano za direktnu podršku Oružanim snagama BiH.

"Nastavljamo biti itekako motivisani za naš rad, međusobnu saradnju i stojim vam na raspolaganju da zajednički radimo na daljnjem iskoracima gledajući u pravcu budućnosti", rekla je Eichhorst.

TRT Balkan / agencije