Balkiz je rekao da su roba koja se uvozi na Kosovo oprema za mašine i poluproizvodi, a vrata za izvoz s Kosova otvorile su i turske kompanije koje rade na Kosovu.      Foto: AA

Kosovsko-turska privredna komora obeležila je 15 godina postojanja, uz ocenu da je doprinela ekonomskom razvoju Kosova.

Na obeležavanju 15. godišnjice Kosovsko-turske privredne komore prisutni su bili ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, predsednik Kosovsko-turske privredne komore na Kosovu Abdurrahman Balkiz, zamenik premijera Kosova Emilja Redžepi, ministar regionalnog razvoja i predsednik Kosovske demokratske partije Turaka Fikrim Damka, predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi te drugi predstavnici kosovskih i turskih institucija i privrednici.

Ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili rekao je da je Kosovsko-turska privredna komora sa svojim članovima s Kosova i Turkiye godinama doprinosila ekonomskom razvoju Kosova.

"Ova privredna komora sa svojim članovima iz Turkiye i Kosova u saradnji s raznim vladinim profesionalcima poziva turske investitore da ulažu ovde i dali su doprinos ekonomskom razvoju Kosova", naglasio je Angili i dodao da će Ambasada uvek biti uz komoru.

Predsednik Kosovsko-turske privredne komore na Kosovu Abdurahman Balkiz rekao je da Turkiye ima snažnu i reproduktivnu ekonomiju i da je vremenom postala jedan od glavnih uvoznih partnera na Kosovu, a pored toga, Turkiye je pomogla i u proizvodnji na Kosovu.

Balkiz je rekao da su roba koja se uvozi na Kosovo oprema za mašine i poluproizvodi, a vrata za izvoz s Kosova otvorile su i turske kompanije koje rade na Kosovu.

On je rekao da su Kosovo i Albanija kao gravitacija za investicije iz Turske.

"Investicije iz Turkiye na Kosovu su indikativne za otvaranje direktnih i indirektnih radnih mesta, a zahvaljujući direktnim investicijama iz Turkiye na Kosovu je otvoreno oko 10 hiljada radnih mesta", naglasio je Balkiz.

Balkiz je rekao da su od 2022. godine ukupne turske investicije na Kosovu premašile vrednost od 450 miliona eura.

Turkiye je po investicijama na Kosovu na trećem mestu, iza Nemačke i Švajcarske. Kosovsko-turska privredna komora osnovana je 2008. godine i od te godine izvoz Kosova u Turkiye povećan je za oko 10 puta.

TRT Balkan / agencije