Premijer Kosova Albin Kurti, prije početka Samita u Berlinu, sastao se s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom.     Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti, koji boravi u Berlinu, prije početka Samita Zapadnog Balkana, sastao se s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo - Srbija Miroslavom Lajčakom.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da su glavne teme sastanka bili odnosi Kosova i Srbije i elementi okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa uzajamnim priznavanjem u centru, posljednja odluka Vlade o nelegalnim registarskim tablicama i pitanje energetike.

Premijer je govorio o značaju pune i brze implementacije mape puta za energetiku, istakavši da su kosovske nadležne institucije pokazale visoku odgovornost ispunjavanjem svojih obaveza u rekordnom roku.

“Što se tiče sprovođenja odluke o nelegalnim registarskim tablicama, premijer Kurti je rekao da je kroz redoslijed u tri postupne faze Vlada Republike Kosovo pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost očuvanju mira i sigurnosti u zemlji. U međuvremenu, pozvao je da svi osude oštećenje i paljenje automobila RKS registarskih oznaka na sjeveru zemlje”, navode iz Vlade.

U međuvremenu, nakon sastanka potpredsjednika Srpske liste s policijskim predstavnicma Regionalne direkcije Sjever Policije Kosova na kome je razmatrana trenutna situacija, saopšteno je da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra počela s prvom fazom primjene novog režima tablica tokom koje će se vlasnicima vozila koji imaju tablice s oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije, izdavati ukor ili opomena. Tokom druge faze, od 21. novembra do 21. januara, predviđeno je kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura. Potom, od 21. januara do 21. aprila slijedi faza izdavanja probnih tablica, dok nakon 21. aprila vozila sa srpskim ilegalnim tablicama neće moći da učestvuju u saobraćaju.

Preregistracija na legalne RKS tablice, uz finansijske pogodnosti, moguća je do 31. marta.

Sjedinjene Američke Države i EU izrazili su razočarenje i zabrinutost što je Vlada Kosova odbila da njihov zahtjev da produži rok za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije sigurnosne situacije na sjeveru Kosova.

TRT Balkan / agencije