EULEX je ove nedelje priveo na razgovor i oduzeo telefon i bivšem komandantu OVK-a Rustemu Mustafi.          Foto: AA

Organizacija ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) održala je u petak protest zbog nedavnih privođenja i pretresa kuća, koje je Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) izvršila po nalogu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Učesnici su u znak protesta pobacali mobilne telefone u dvorište sedišta EULEX-a u Kosovu Polju.

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana OVK-a Faton Klinaku izjavio je da Specijalni sud i EULEX uznemiravaju porodice bivših pripadnika OVK-a i palih boraca, pretresaju im kuće i oduzimaju telefone. Dodao je da povodom tih akcija država Kosovo ništa ne preduzima.

“Pošto nam ulaze i u kuće, uznemiravajući nam porodice, mi smo pozvali na ovaj protest protiv Kancelarije specijalizovanog tužioca u EULEX-a. Imajući u vidu da je Policija Republike Kosovo, prva u lancu reagovanja, tražimo da se država ozbiljno ovim pozabavi i da ne dozvoli da nam civilne osobe, bilo da su iz Specijalizovanog tužilaštva ili EULEX-a, ulaze u kuće bez kosovke policije, jer u suprotnom biće stalnih reakcija građana”, poručio je Klinaku.

Istakao je da su od završetka rata, UNMIK i EULEX, imali mandat da sude o zločinima počinjenim na Kosovu, ali se, kako je kazao, optužuju i sude samo Albanci. Dodao je i da Specijalizovana veća Kosova u Hagu sude samo Albancima, ali ne i srpskim zločinima koji su počinili zločine i maskare nad albanskim civilima.

Pripadnici misije EULEX, zadužene za izvršavanje naredbi Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, ovih dana su izvršili pretrese po kućama nekoliko bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i zaplenili im telefone. Advokat Arbena Mustafe, brata Saliha Mustafe prvostepeno osuđenog za ratni zločin, izjavio je da je pretres i zaplena telefona učinjena zbog postojanja sumnje da je izvršeno krivično delo ”ometanje pravde”.

EULEX je ove nedelje priveo na razgovore i oduzeo telefone i bivšem komandantu OVK-a Rustemu Mustafi i bivšem borcu OVK-a Naitu Hasaniju, a pretresao je i kuću palih boraca Fahrije i Bahrije Fazliua.

TRT Balkan / agencije