U međuvremenu, na Kosovu 1. aprila ove godine struja poskupela za 15,4 odsto.      Foto: AA

Oko 200 hiljada porodica profitiralo je od subvencija za uštedu električne energije, od septembra prošle do marta ove godine, izjavio je ministar finansija, rada i transfera Kosova Hekuran Murati na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Szunyogom.

Ministar Murati je kazao da je prva tri meseca subvencionisala Vlada Kosova iz svog budžeta, dok je ostale mesece pokrila Evropska unija, koja je izdvojila 75 miliona eura finansijske pomoći Kosovu za suočavanje s energetskom krizom.

On je precizirao da je na ime subvencija za mesece decembar, januar, februar i mart iz evropske pomoći građanima uplaćeno 15 miliona eura.

Murati je istakao da je korist od subvencionisanja uštede potrošnje struje u odnosu na iste mesece predhodne godine, bila dvojaka, oko 200 hiljada porodica je imalo koristi i ušteđeno je mnogo kilovata električne energije koja nije morala da se uvozi.

"Mogu reći da smo zahvaljujući ovoj meri uštedeli 88 miliona eura koje nisu otišli van zemlje za uvoz električne energije i ovo je bila ušteda za poreske obveznike i ušteda za građane koji su primili na svoje račune subvencije, jer su plaćali manje račune zbog uštede, a time je njihova kupovna snaga povećana", kazao je Murati.

On je najavio nastavak subvencija tokom godine za utrošenu struju porodicama s potrebama, za šta je EU izdvojila 25 miliona eura.

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Szunyog ocenio je da je plan subvencija za one koji štede struju, bio izuzetno uspešan u primeni.

"Štednja električne energije je najjeftiniji, najsigurniji i najčistiji način da se prevaziđe ova kriza. Svi možemo da budemo uključeni u smanjenje potrošnje električne energije, do pojedinačnih potrošača do preduzeća u svim industrijskim sektorima", naglasio je Szunyog.

Szunyog je istakao da će EU nastaviti da finansira mere subvencija kroz pomoć porodicama da plate račune za struju ili za proizvode koji su im potrebni za zagrevanje domova. Takođe, za renoviranje zgrada, za zamenu vrata i prozora, za instaliranje tehnologija za uštedu energije i solarne panele te u vidu pomoći mikro i srednjim preduzećima za investiranje energetskih tehnologija i solarnih panela.

U međuvremenu, na Kosovu 1. aprila ove godine struja poskupela za 15,4 odsto.

TRT Balkan / agencije