U okviru komemorativnih aktivnosti, položen je venac na spomeniku palih šehida u Canakkaleu u Mamuši, jedinoj opštini sa turskim većinskim stanovništvom na Kosovu.    Foto: AA

Na Kosovu je održan niz događaja povodom 18. marta, Dana sećanja na pale borce i 109. godišnjice pomorske pobede na Canakkaleu.

Skupu održanom u kasarni "Sultan Murat", u kojoj se nalazi Predsedništvo Predstavničkog komiteta Turkiye u okviru mirovnih snaga NATO-KFOR u Prizrenu, prisustvovali su ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, predsednik Turske demokratske partije Kosova (KDTP) i ministar regionalnog razvoja Kosova Fikrim Damka, poslanik KDTP-a u kosovskoj Skupštini Enis Kervan, komandant turskog kontingenta KFOR-a pukovnik Gokhan Karamursel, kao i predstavnici turskih institucija, gradonačelnici i drugi gosti.

Nakon održanog minuta ćutnje i intoniranja nacionalne himne, učenici iz različitih krajeva Kosova izveli su prigodan kulturni program, a učenicima koji su pobedili u likovnom i pesničkom konkursu uručeni su pokloni.

Ambasador Angili, ministar Damka i pukovnik Karamursel održali su govore o važnosti duha jedinstva i solidarnosti na godišnjicu pobede u Canakaleu, uz pomen vojnicima sa Kosova i iz regiona koji su stradali u borbama u Canakkaleu.

U okviru komemorativnih aktivnosti, položen je venac na spomeniku palih šehida u Canakkaleu u Mamuši, jedinoj opštini sa turskim većinskim stanovništvom na Kosovu.

Takođe, u Prizrenu je „Art teatar“ izveo pozorišnu predstavu „Dan sećanja na pobedu i mučenike Canakkalea“.

Pomorska bitka, koja se desila između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkaleu odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turkiye i šire.

TRT Balkan / agencije