Ceremonija je počela učenjem časnog Kur'ana i molitvama za duše šehida koji su izgubili živote 15. jula 2016. godine u pokušaju državnog udara u Turkiye.     Foto: AA

Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, u čast 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye, organizovala je turnir u streljaštvu.

Ceremoniji zatvaranja turnira u palati sportova u Prizrenu prisustvovali su ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, generalni konzul Turkiye u Prizrenu Celal Dogan, ministar regionalnog razvoja Kosova i predsednik Turske demokratske partije Kosova (KDTP) Fikrim Damka, poslanici KDTP-a Fidan Brina Jita i Enis Kervan, koordinatorka TIKA-e u Prištini Fulia Aslan kao i brojni gosti.

Ceremonija je počela učenjem časnog Kur'ana i molitvama za duše šehida koji su izgubili živote 15. jula 2016. godine u pokušaju državnog udara u Turkiye.

Ambasador Angili je tom prilikom izjavio da su se spoljni i unutrašnji neprijatelji udružili 15. jula i pokušali da unište tursku nezavisnost i tursku Republiku.

"Srećom, ovaj napor je osujećen, jer je turski narod, pod vođstvom našeg predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, izašao na ulice i rizikovao svoje živote da zaštiti svoju naciju, državu i demokratiju", kazao je ambasador Angili.

Ministar Damka se prisetio da su kosovski Turci 15. jula 2016. godine čekali ispred Generalnog konzulata Turkiye u Prizrenu da "zaštite otadžbinu".

"Kasno te večeri naša omladina i ljudi u Prizrenu počeli su da čuvaju stražu ispred Konzulata. Nikada neću zaboraviti, neki od njih su počeli da planiraju da idu autobusima u Kapikule. Domovina, Republika Turkiye, ne odnosi se samo na granice Republike Turkiye", rekao je Damka.

Nakon održanih govora, učesnici turnira su ispalili 251 strelu za 251 stradalog mučenika za tursku demokratiju. Potom su uručene medalje uspešnim streličarima na turniru.

TRT Balkan / agencije