Islamska zajednica Kosova je saopštila da ove godine sa Kosova na hadž putuje 1.576 vernika.     Foto: AA

Prva grupa muslimanskih vernika krenula je na hadž u organizaciji Islamske zajednice Kosova sa Međunarodnog prištinskog aerodroma “Adem Jashari”.

Islamska zajednica Kosova je saopštila da ove godine sa Kosova na hadž putuje 1.576 vernika, 944 muškaraca i 632 žena. U prvoj grupi putuje 215 vernika, 136 muškaraca i 79 žena.

Fati, mladić poreklom iz opštine Skenderaj, koji živi u Švedskoj, po drugi put ide na hadžiluk.

“Prvi put sam bio za sebe, a ovoga puta idem za oca koji je mlad preminuo. Srećan sam što imam mogućnosti da idem sa majkom, to nema svako. Plus izvršiti za oca je osećaj koji se ne može opisati”, rekao je Fati.

Fatos Rexhepi iz Orahovca na hadž ide sa suprugom.

“Po prvi put idem na hadž. Osećaj je poseban i neopisiv. Jedva čekamo da stignemo. Idem sa suprugom, prošle godine su mi bili i roditelji, da ispunimo peti stub vere. Inshalla da Allah primi svim muslimanima i nama”, kazao je Rexhepi.

Fitim Gashi iz Direktorijata za hadž i umru Islamske zajednice Kosova ističe da je sve spremno za odlazak kosovskih vernika na hadž.

“Do sada je sve išlo prema planu, sada je već veći deo hadžija prošao kontrolu, predalo tašne, let je u 10.55 sati. U ovom letu su učesnici iz sedam, osam opština, ukupno ih je 215”, rekao je Gashi.

Naveo je da je ove godine najmlađi hadžija 13-godišnji dečak, dok trojica najstarijih imaju po 84 godine.

Druga grupa vernika kreće večeras, dok preostale četiri grupe putuju sutra.

Hadž je hodočašće muslimana u Mekku, u Saudijskoj Arabiji, i predstavlja posljednji od pet stubova islama, koji se obavlja u vreme Kurban Bajrama.

Hadž je obaveza barem jednom u životu za svakog sposobnog punoletnog muslimana, koji ima finansijske mogućnosti da ga obavi. Za muslimane hadž predstavlja oživljavanje postupaka poslanika Muhammeda tokom “Oprosnog hadža” 632. godine.

Svake godine muslimani iz celog sveta putuju u Mekku kako bi obavili ovu versku dužnost.

TRT Balkan / agencije