Za prijem u članstvo Saveta Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica.      Foto: Reuters Archive

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštio je da je Komitet ministara Saveta Evrope u ponedjeljak odlučio da prosledi zahtev za članstvo Kosova u tu panevropsku organizaciju, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju, "Komitet ministara Saveta Evrope, najznačajnije evropske organizacije za ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, danas je sa više od dvije trećine glasova država članica odlučio da okonča prvu fazu učlanjenja Republike Kosovo, prosleđujući zahtev za članstvo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope."

“Ova pozitivna odluka dolazi nakon dugog intenzivnog rada, interne međuinstitucionalne koordinacije i bliske saradnje sa državama članicama Saveta Evrope i drugim saveznicima. Republika Kosovo je duboko zahvalna svim zemljama koje su glasale i pomogle pozitivnom glasanju Komiteta ministara”, ističu iz MIPD-a Kosova.

Dodaju da, "uprkos činjenici da je Kosovo procesno prošlo prvu fazu članstva, treba napomenuti da je ovo bilo 'finale pre finala' jer je Kosovo prošlo važne pravne i političke izazove."

“Naravno, ima još dosta posla do članstva. Kao sledeći korak, Parlamentarna skupština Saveta Evrope će pripremiti mišljenje u vezi sa članstvom Kosova. Nakon toga, mišljenje se šalje Komitetu ministara, koji potom donosi konačnu odluku o članstvu”, napominje se u saopštenju.

Zamenica premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala predala je 12. maja 2022. godine zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope (Council of Europe) u sedištu te međunarodne organizacije u Strazburu.

Za prijem u članstvo Saveta Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Kosovo je odlučilo da aplicira prošle godine nakon što se Rusija povukla kako bi izbegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu.

U Savet Evrope učlanjeno je 46 zemalja sa evropskog kontinenta, od koji je 27 i u članstvu Evropske unije.

TRT Balkan / agencije