Učenici, koji su bili obučeni u majice u bojama olimpijske zastave, okupili su se na Trgu Zahir Pajaziti.            Foto: AA

Oko 1.000 učenika iz osam osnovnih škola Prištine učestvovalo je danas na obeležavanju Olimpijskog dana u organizaciji Kosovskog olimpijskog komiteta.

Učenici, koji su bili obučeni u majice u bojama olimpijske zastave, okupili su se na Trgu Zahir Pajaziti. Za njih je priređen zabavni program, a potom su se simbolično takmičili u atletskoj disciplini, trčanje.

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Ismet Krasniqi obratio se deci rečima da Olimpijski dan podseća na važnost sporta u promovisanju mira, jedinstva i posvećenosti visokim ljudskim vrednostima. Krasniqi je istakao da je Kosovo već niz godina aktivni deo ovog globalnog cilja.

“Ponosni smo što smo se pridružili međunardonoj zajednici u proslavi ovog dana i promociji olimpijskog duha i u našoj zemlji. Olimpijski pokret Kosova pokazao je da je naša posvećenost sportu postojana i da smo odlučni da stvorimo svetlu budućnost za naše mlade putem sporta”, kazao je Krasniqi.

Dodao je da su kosovski sportisti postigli puno uspeha na Olimpijskim igrama, te da su osvojene mnoge medalje na međunarodnoj sportskoj arena.

Krasniqi je istakao da je šest kosovskih sportista obezbedilo učešćen na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu koje će se održati ovog leta.

Halil Sylejmani iz KOK-a kazao je da se Olimpijskim danom označava i završetak "Olimpijske nedelje", koja je počela 7. juna, u okviru koje je održano niz aktivnosti u različitim sportovima u 24 kosovske opštine.

“Kosovo godinama nije imalo pravo da učestvuje na takmičenjima međunarodnog i olimpijskog karaktera, zato vama učenicima, deci, čestitam ovaj dan i da ga zajedno proslavimo sa vašim učiteljima i nastavnicima kako bi pokazali da smo zaista olimpijci”, rekao je Sylejmani.

Prvu, istorijsku, olimpijsku medalju za Kosovo osvojila je džudistkinja Majlinda Kelmendi na Olimpijskim igrama u Rio de Janeirou 2016, dok su takođe džudistikinje Distria Krasniqi i Nora Gjakova osvojile zlato na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine.

Letnje olimpijske igre ove godine će se održati u Parizu, glavnom gradu Francuske, od 26. jula do 11. avgusta. Za kosovske sportiste to će biti treća Olimpijada od prijema Kosovskog olimpijskog komiteta u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta 2015. godine.

TRT Balkan / agencije