Ukupna finansijska pomoć koju je EU pružila Kosovu u okviru IPA-e, odnosno EU instrumenta za pretpristupnu pomoć, od 2007. do danas, premašila je 1,4 milijarde evra.     Foto: AA

Povodom 9. maja, Dana Evrope, ambasador EU na Kosovu Tomas Szunyog, zajedno sa ministarkom ekonomije Kosova Artanom Rizvanolli, otkrio je mural dobre energije oslikan na zidu zgrade EU na Kosovu.

Ambasador Szunyog je tom prilikom izjavio da je Evropska unija projekat izgradnje mira, te da su svi zabrinuti što je Evropa danas u periodu rata. Kazao je da rat u Ukrajini ne pogađa samo tu zemlju koju je napala Rusija, nego i celu Evropu sa aspekta bezbednosti i politike, kao i sa aspekta energije i obezbeđivanja hrane.

“Imamo čitav niz negativnih posledica od tog rata, a jedna od njih je porast cene energije u Evropi. Zbog toga smo fokusirani na pomoć po pitanju energije, na uštedu energije i na energetsku tranziciju na zelenu i sigurnu energiju”, kazao je Szunyog.

Istakao je da je zadovoljan što je Kancelarija EU sa Vladom Kosova finalizovala paket energetske podrške, a nastavlja i sa drugim projektima postizanja zelene agende.

Naveo je da je Kosovu i celom regionu mesto u EU.

“Zadovoljstvo mi je pomenuti i da smo završili i pitanje liberalizacije viza što znači da će Kosovari moći da putuju u zemlje Shengena od 1. januara 2024. To je jedan od uspeha. Ova godina je godina napretka u dijalogu, postignut je Ohridski sporazum i nadamo se da će to biti implementirano što je pre moguće”, naveo je amabasador.

Ministarka Rizvanolli je kazala da joj je zadovoljstvo da sa ambasadorom Szuyogom otkrije mural koji simbolizuje evropsku i energetsku budućnost Kosova.

“Na ovaj dana kada obeležavamo Dan Evrope vredi napomenuti da je Evropska unija povodom agresije Rusije na Ukrajinu pokazala jedinstvo što upotpunosti odražava vrednosti na kojima je izgrađena, uključujući mir, demokratiju i ljudska prava”, kazala je Rizvanolli.

Ministarka Rizvanolli je pomenula ključnu ulogu Evropske unije ne samo u oslobađanju Kosova, nego i u procesu izgradnje države.    Foto: AA

Ona je istakla da Kosovo u potpunosti deli te vrednosti i vidi svoju budućnost samo u Evropskoj uniji.

“Poslednjih godina, postigli smo puno uspeha u tom pravcu, uključujući završetak vizne liberalizacije, početak procesa učlanjenja u Savet Evrope, apliciranje za članstvo u Evropsku uniju, kao i progres u svim oblastima agende evropskih reformi. Posvećeni smo i da ih nastavimo u buduće”, navela je ministarka Rizvanolli.

Ona je pomenula ključnu ulogu Evropske unije ne samo u oslobađanju Kosova, nego i u procesu izgradnje države.

Rizvanolli je napomenula da je EU ključni partner Kosovu u jačanju energetskog sektora, istakavši poslednje projekte koje finansira EU, kao što je izgradnja toplane u Đakovici i podrška projektu solarnog zagrevanja u Prištini.

Ona je kazala da je prošle godine Kosovo dobilo od EU 75 miliona eura za suočavanje sa energetskom krizom, što je bila najveća vrednost po glavi stanovnika u celom regionu.

Ukupna finansijska pomoć koju je EU pružila Kosovu u okviru IPA-e, odnosno EU instrumenta za pretpristupnu pomoć, od 2007. do danas, premašila je 1,4 milijarde evra.

Povodom Dana Evrope, ambasador Szunyog je prisustvovao i majstorskom kursu veština ulične umetnosti u Evropskoj kući u Prištini, kao i otvoranju izložbe 'Sledeći talas', takođe u Evropskoj kući.

TRT Balkan / agencije