Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.                   Foto: AA

Iako je Skupština Kosova u četvrtak ratifikovala sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom, procedura izdavanja viza za bh. građane će ostati ista dok se ovaj dokument ne ratifikuje i u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče olakšavanja provedura kosovskih vlasti za ulazak državljana BiH na Kosovo, obavještamo vas da će procedura za dobijanje viza ostati ista dok ovaj sporazum ne ratifikuju obje strane", potvrđeno je za Agenciju Anadolija iz Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova.

Podsjećamo dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Skupština Kosova ratifikovala je tri sporazuma postignuta krajem prošle godine u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom.

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza.

Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

TRT Balkan / agencije