Kampanju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, a skup je održan u Vladi Kosova.    Foto: AA

Na Dan borbe protiv trgovine ljudima Evropske unije, na Kosovu je pokrenuta kampanja podizanja svesti o borbi protiv trgovine ljudima.

Kampanju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, a skup je održan u Vladi Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je na Kosovu statistika o trgovini ljudima nepotpuna, ali da je osnaživanje žena i devojaka glavni preduslov za borbu protiv trgovine ljudima.

Osmani je istakla da članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama za bezbednost i vladavinu prava nije samo politička volja, već i potreba za koordinacijom akcija za bezbednost i protiv trgovine ljudima.

"Naše članstvo, posebno u INERPOL-u i Savetu Evrope, zapečatilo bi naše kolektivne napore u borbi protiv organizovanog kriminala i mreže trgovaca širom Zapadnog Balkana. Članstvo u Savetu Evrope posebno bi ojačalo naše napore za dalji napredak, dajući mogućnost usvajanja posebnih mera i procedura za identifikaciju žrtava trgovine ljudima i pružanje odgovarajuće pomoći“, naglasila je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je samo u 2022. godini na Kosovu zabeleženo 15 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 14 devojaka, a 11 je mlađe od 18 godina. Kurti je rekao da je borba protiv krivičnog dela trgovine ljudima hitna i neophodna.

“Eliminacija je teška, ali je opredeljenje Vlade Kosova da uloži maksimalne napore u ispunjavanju svih standarda koji se traže u oblasti borbe protiv trgovine ljudima“, naglasio je Kurti.

Premijer Kurti je rekao da kosovske institucije moraju biti beskompromisne u borbi protiv ovog fenomena. Istakao je da je Policija Kosova od 2021. godine do sada za krivična dela trgovine ljudima uhapsila 6 osumnjičenih i podnela 32 krivične prijave protiv 80 umešanih lica. Na Kosovu su 86 odsto žrtava trgovine ljudima žene i devojke, dok je više od 60 odsto njih mlađe od 18 godina.

Svake godine oko 25 miliona ljudi, odraslih i dece oba pola, budu žrtve trgovine ljudima. Skoro tri četvrtine svih žrtava u EU su žene i maloletne devojčice kojima se trguje uglavnom u svrhu seksualnog nasilja.

TRT Balkan / agencije