Pokretanju programa u Tehnološkom parku u Brnjici, kod Prištine, prisutvovao je pored ostalih premijer Albin Kurti.    Foto: AA

Ministarstvo ekonomije Kosova pokrenulo je program subvencija za efikasnu opremu za grejanje namenjenu malim i srednjim preduzećima, koji finansira Evropska unija.

Pokretanju programa u Tehnološkom parku u Brnjici, kod Prištine, prisutvovali su premijer Albin Kurti, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, predstavnici EU, stranih privrednih komora na Kosovu i biznisa.

Kurti je rekao da je u sektor energetike ove godine uloženo 35 miliona eura, zahvaljujući podršci EU kroz hitan energetski paket od 75 miliona eura.

"Sada nam je svima poznato da je rat u Ukrajini izazvao pomeranja na energetskom tržištu. Cene struje i prirodnog gasa su značajno porasle. Iako je glavni izvor Kosova ugalj, koji se lako može izdvojiti, ove cene su nas pogodile posebno tokom zimske sezone kada je potrošnja veća uglavnom zbog grejanja na struju. Shodno tome, bili smo prinuđeni da uvozimo po visokim cenama“, naglasio je Kurti.

Ministarka ekonomije Rizvanolli navela je da je Vlada vodila računa da se energetski izvori i kapaciteti ne samo grade već i koriste sa najvećom efikasnošću i najmanjim uticajem na životnu sredinu. Rizvanolli je naglasila da će ova pomoć u subvencionisanju efikasne opreme za grejanje preduzećima pomoći uštedi energije, posebno tokom zime.

"Tokom sastanka koji sam imala prošle nedelje, zajedno sa timom i sa preduzećima, došlo je do potvrde da je fokus na komponenti grejanja važan, jer po njima 40 odsto energije koju preduzeća troše ide upravo na grejanje. Dakle, ovo će pomoći preduzećima da smanje račune i potrošnju, ali će pomoći i našem elektroenergetskom sistemu“, naglasila je Rizvanolli.

Ministarka je navela da ova mera podrazumeva subvencionisanje efikasne opreme za grejanje za toplotne pumpe, klima-uređaja ili efikasne klime, kotlove na biomasu, uključujući drva, pelet i brikete, te pojedinačne peći na biomasu.

Alessandro Bianciardi iz Kancelarije EU na Kosovu rekao je da su mere preduzete u energetskom sektoru pokazale uspeh, uz veliko interesovanje građana za subvencije. Prema njegovim rečima, samo ove godine više od 200 hiljada porodica koristilo je subvencije koje je Vlada objavila uz podršku EU, utičući na smanjenje potrošnje električne energije.

TRT Balkan / agencije