Angili je istakao da nije slučajno što je Kosovo domovina Mehmeta Akifa Ersoya, pesnika državne himne, koja se može čitati kao duh Republike Turkiye.     Foto: AA

Komemorativnim programom „Da razumeo i pamtimo Mehmeta Akifa Ersoya“ u organizaciji Turske fondacije Maarif, odata je počast autoru teksta turske himne.

Komemorativnom program održanom u sali Pravnog fakulteta Univerziteta „Haxhi Zeka“ u Peći, prisustvovali su ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, generalni konzul Turkiye u Prizrenu Celal Dogan, član Borda TMV-a Ahmet Turkben, direktor Maarifa za Kosovo Mehmet Nedim Aslan, prorektorka pećkog Univerziteta „Haxhi Zeka“ Alma Shehu, koordinator Instituta Yunus Emre Ramazan Yılmaz Iilmaz, kao i drugi gosti.

Ambasador Angili je u svom govoru rekao da je izuzetno značajno i vredno organizovati ovaj događaj u Peći, gradu u kojem je rođen Tahir Efendiu, otac Mehmeta Akifa Ersoya.

Angili je istakao da nije slučajno što je Kosovo domovina Mehmeta Akifa Ersoya, pesnika državne himne, koja se može čitati kao duh Republike Turkiye.

"Nije slučajno jer su Kosovo i Turkiye ili ako je više proširite, Anadolija i Balkan, vekovima usko povezani jedni sa drugima. Postojale su dve teritorije koje se su hranile jedna drugom, kao različite grane jednog kulturnog drveta“, rekao je ambasador.

Član Upravnog odbora TMV-a Turkben je naglasio da postoje važne ličnosti koje su most između Balkana i Turkiye.

„Sećamo se naših književnika i pesnika iz 1894. koji su bili balkanskog porekla ili su putovali na Balkan, kao što su Yahya Kemal i Mehmet Akif, koji su ovo prijateljstvo učvrstili na polju književnosti, posebno svojom poezijom. Sećamo ih se sa istom ljubavlju“, rekao je Turkben.

Prorektorka Shehu je istakla da je Mehmet Akif Ersoy jedno od najinspirativnijih i najsjajnijih imena u istoriji ne samo Turkiye, već i Kosova i šire.

Nakon uvodnih reči, program je nastavljen projekcijom filma o životu Mehmeta Akifa Ersoya i čitanjem Ersoyevih pesama. Program je završen organizovanjem panela na kome su govorili Ibrahim Gultekin i Shasivar Kabashi.

Po završetku programa, gosti su posetili i kuću Ersoyevog oca, u selu Šušica, u opština Istok, nedaleko od Peći.

Mehmet Akif Ersoy, autor teksta turske državne himne, bio je simbol borbe turskog naroda za nezavisnost, poslanik, pesnik i mislilac. Rođen je u Istanbulu 20. decembra 1873. godine, kao sin porodice koja se doselila iz sela Šušice, sa Kosova. Umro je 27. decembra 1936. godine.

TRT Balkan / agencije