Tradicionalna ceremonija sećanja počela je u 09.05 sati po lokalnom vremenu minutom ćutanja i intoniranjem državne himne.                 Foto: AA

U organizaciji Ambasade Republike Turkiye na Kosovu održana je komemoracija povodom 85. godišnjice smrti velikog vođe Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turkiye.

Ceremoniji u rezidenciji turske ambasade u Prištini prisustvovali su ambasador Turkite Sabri Tunc Angili, ministar regionalnog razvoja Kosova i predsednik Kosovske demokratske partije Turaka (KDTP) Fikrim Damka, poslanici KDTP-a Fidan Brina Jilta i Enis Kervan, komandant KFOR-a turski general-major Ozkan Ulutas, predstavnici turskih institucija na Kosovu i brojni gosti.

Tradicionalna ceremonija sećanja počela je u 09.05 sati po lokalnom vremenu minutom ćutanja i intoniranjem državne himne.

Ambasador Angili je u svom govoru citirao jednu od najvažnijih rečenica Ataturka: "Nezavisnost je moj karakter", dodavši da je najvažnije obeležje koje definiše Republiku Turkiye njena nezavisnost.

„Stoga, sećamo se velikog Ataturka, naših heroja nacionalne borbe i naših predaka koji su nam poklonili ovu Republiku, sa milosrđem, poštovanjem i zahvalnošću”, kazao je ambasador.

Komemoraciju je održalo i Tursko kulturno i umetničko udruženje "Filizler Kemalista" u Prizrenu povodom 85. godišnjice od smrti Mustafe Kemala Ataturka.

TRT Balkan / agencije