Zajedno su razgovarali o najnovijim dešavanjima, bezbednosnoj situaciji i vladavini prava, kao i o ukupnom razvoju.     Foto: AA

Otvaranje putničkog prometa preko mosta na reci Ibar, koji deli Mitrovicu na južni i severni dio, bila je tema sastanka premijera Kosova Albina Kurtija s ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, Kurti se u pratnji prvog zamenika premijera Besnika Bislimija i ministra unutrašnjih poslova Xhelala Svecle, sastao s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Jeffreyem Hovenierom, ambasadorom Velike Britanije Jonathanom Hargreavesom, ambasadorom Nemačke Jornom Rohdeom, ambasadorom Francuske Olivierom Guerotom, ambasadorom Italije Antonellom De Riuom i ambasadorom EU Tomasom Szunyogom.

Zajedno su razgovarali o najnovijim dešavanjima, bezbednosnoj situaciji i vladavini prava, kao i o ukupnom razvoju.

"U kontekstu informisanja i koordinacije s našim međunarodnim partnerima, tema tretirana na ovom sastanku bila je i važnost koordinacije institucionalnih akcija za otvaranje mosta preko reke Ibar i za automobile, kako bi se omogućila potpuna sloboda kretanja koja pomaže građane s obe strane mosta, bez razlike, a istovremeno služi razvoju privrede i tržišta kroz lakše kretanje robe i kapitala", stoji u saopštenju.

Krajem maja ove godine zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Elshani izjavio je da je pitanje vremena kada će most na reci Ibar biti otvoren. Potom je ministar infrastrukture Kosova Liburn Aliu kazao da će otvaranje mosta za saobraćaj biti tokom leta.

Odluku o otvaranju mosta za saobraćaj izglasao je novi saziv Skupštine Opštine Severna Mitrovica krajem aprila 2023. nakon što su Srbi izašli iz kosovskih institucija.

Otvaranje mosta je predviđeno sporazumom o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 2015. godine.

Most na Ibru, koji deli Mitrovicu na severni deo s većinskim srpskim i južni s većinskim albanskim stanovništvom, zatvoren je zaobraćaj od završetka rata na Kosovu 1999. godine i njime se moži preći samo peške. Most je neretko bio i mesto sukoba Srba i Albanaca.

Na severnoj strani mosta stalno su stacionirane patrole pripadnika italijanskog KFOR-a sa nekoliko džipova, dok sa južne strane mosta patrolira Kosovska policija.

TRT Balkan / agencije