KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEX-a, sa kojima radi u bliskoj saradnji.              Foto: AA

Komandant KFOR-a, kosovskih snaga predvođenih NATO-om, general-major Ozkan Ulutas sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Kancelariji Evropske unije u Prištini.

Oni su razmotrili veoma blisku saradnju i redovnu koordinaciju između KFOR-a i EU na terenu i razgovarali o nizu tema od zajedničkog interesa, koje utiču na sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice širom Kosova, saopšteno je iz KFOR-a.

Oni su ponovili svoju posvećenost nastavku saradnje u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti. Takođe su ponovo potvrdili da svaka odluka u vezi sa otvaranjem mosta na reci Ibar u Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući i napore KFOR-a.

“Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica. KFOR održava stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i vrši redovne patrole u ​​okolnim područjima”, ističe se u saopštenju.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, doprinoseći obezbeđivanju sigurnog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu i slobode kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEX-a, sa kojima radi u bliskoj saradnji.

TRT Balkan / agencije