Bislimi je u objavi na Facebooku naveo da ovaj predlog nije razmatran sa Vladom Kosova, niti je Vlada konsultovana ili obaveštena o njemu.     Foto: AA

Vlada Kosova je izrazila zabrinutost povodom predloga Evropske komisije da se ukine vizni režim i za građane Kosova, koji poseduju srbijanske pasoše, koje izdaje Koordinacioni centar Srbije.

Prvi zamenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi saopštio je da je Vlada Kosova u vezi s ovim pitanjem uputila primedbe najvišim instancama Evropske unije i pozvala ih da preispitaju ovaj predlog.

Bislimi je u objavi na Facebooku naveo da ovaj predlog nije razmatran sa Vladom Kosova, niti je Vlada konsultovana ili obaveštena o njemu.

“Ilegalni pasoši izdati od Koordinacionog centra Srbije, tretiraju opštine u sastavu Kosova kao deo jurisdikcije Srbije, što je kršenje našeg suvereniteta i neprihvatljivo. Priznavanje ovih dokumenata podriva integraciju srpske zajednice, šteti našim naporima u kojima smo godinama zajedno angažovani. Osim toga, predlog, takođe, krši duh i dogovore dijaloga za gašenje ovih nelegalnih struktura”, napisao je Bislimi.

Građani Kosova, koji poseduju kosovske biometrijske pasoše, od 1. januara 2024. moći će da putuju bez viza u evropske zemlje Schengen zone. Građani koji poseduju srbijanske pasoše još od 2009. godine uživaju bezvizni režim, ali ta liberalizacija nije važila za građane Kosova, koji pasoše Srbije mogu da izvade samo preko Koordinacionog centra Srbije.

Bislimi je naveo da Vlada Kosova poziva Evropsku uniju da pasoše koje izdaje Koordinacioni centar tretira kao nezakonite, kao što tretira i ostalu paralelnu dokumentaciju.

“Srpska zajednica na Kosovu nije ostala bez vizne liberalizacije, jer može da bude opremljena redovnim pasošima koje izdaje Kosovo i koji omogućavaju putovanje bez viza”, istakao je Bislimi i dodao da je kosovska Vlada već sprovela u delo ubrzanu proceduru za opremanje pasošima svih kosovskih Srba.

Naveo je da je u poslednje vreme primećeno veliko interesovanje građana, te da je broj izdatih kosovski pasoš povećan za 29 posto u odnosu na prošlu godinu.

TRT Balkan / agencije