Svi osuđeni imaju pravo žalbe pred Apelacijskim sudom, koju su branioci osuđenih već i najavili.     Foto: AA Archive

Osnovni Sud u Prištini osudio je četiri osobe na višegodišnje kazne zatvora zbog umiješanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, jednog od političkih lidera kosovskih Srba.

Marko Rošić proglašen je krivim i osuđen na deset godina zatvora za krivično djelo učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je organizovala ubistvo, Nedeljko Spasojević osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog istog krivičnog djela, dok Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića, Posebni odjel Osnovnog suda u Prištini osudio je na po četiri godine zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Od optužbi da je bila dio kriminalne grupe oslobođena je Silvana Arsović, sekretarica ubijenog Ivanovića.

Specijalno tužilaštvo odustalo je od krivičnog gonjenja Radeta Basare zbog nedostatka dokaza da je bio član ove kriminalne grupe koja je pomagala i organizovala ubistvo.

Osuđeni nisu prisustvovali izricanju presude, a vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru uračunat će im se u kaznu.

Svi osuđeni imaju pravo žalbe pred Apelacijskim sudom, koju su branioci osuđenih već i najavili.

Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara bili su aktivni policijski službenici Kosovske policije u periodu ubistva Olivera Ivanovića, koji je usmrćen 16. januara 2018. godine u Sjevernoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa iz vozila u pokretu, ispred prostorija njegove stranke Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Optužnica je pomenute osobe teretila da su od 2014. do 2018. godine bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su bili biznismen Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, koji se nalaze u Srbiji i nedostupni su kosovskom pravosuđu.

TRT Balkan / agencije