Lekaj je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja i namerno oštećenje državnog budžeta.     Foto: AA Archive

Osnovni sud u Prištini danas je prvostepeno proglasio krivim bivšeg kosovskog ministra za infrastrukturu Pala Lekaja u slučaju '53 miliona' i osudio ga na tri godine i osam meseci zatvora.

Lekaj je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja i namerno oštećenje državnog budžeta. Sud mu je odredio i dodatnu kaznu zabrane vršenja javne funkcije u javnoj upravi u periodu od tri i po godine.

Bivši ministar Lekaj okrivljen je da nije na vreme informisao Vladu Kosova da treba da se obavi novčana obaveza od 14 miliona evra prema kompaniji koja je izvodila radove na izgradnji autoputa "Arben Xhaferi", koji povezuje Kosovo sa Severnom Makedonijom. Zbog toga je Vlada Kosova, koja je finasirala izgradnju autoputa, bila prinuđena da isplati kaznu od 53 miliona evra.

U istom predmetu krivim su proglašen i bivši sekretar Ministarstva infrastrukture Nebih Shatri i direktor nabavke Besim Tahiri koji su osuđeni na godinu i osam meseci zatvora. Shatriju je izrečena i dodatna kazna u vidu zabrane vršenja javnih funkcija u javnoj službi u trajanju od dve godine. Savetnik ministra Eset Berisha osuđen je na 3 godine i tri meseca zatvora i mera zabrane obavljanja javnih funkcija u trajanju od jedne godine.

Odbrana optuženih je najavila da će se žaliti Apelacionom sudu na ovu presudu Osnovnog suda.

Autoput „Arben Xhaferi“, koji spaja Prištinu i Skoplje, otvoren je 2018. godine i njegova izgradnja koštala je kosovski budžet 600 miliona evra. Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova bio je ministar za infrastrukturu Kosova od 2017. do 2020. godine.

TRT Balkan / agencije