Tokom seminara, koji je održan u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, predstavljeni su standardi antikoruptivnih praksi u korporativnom sektoru.     Foto: AA

Korupcija i nekorektni tržišni uslovi odvraćaju ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, poručeno je sa današnjeg seminara "Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, iskustva i izazovi u privatnom sektoru" održanog u Sarajevu.

Tokom seminara, koji je održan u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, predstavljeni su standardi antikoruptivnih praksi u korporativnom sektoru.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković izjavio je da je njihova trajna obaveza da privredne subjekte i privredna društva na tržištima u BiH upoznaju s trendovima, obavezama i standardima koji će im pomoći u njihovom poslovanju.

“Svjedoci smo sveprisutnog kritikovanja nekih pojava u društvu u BiH i šire kada je u pitanju korupcija kao jedna pojava koja se dešava ne samo u BiH, nego u mnogim drugim razvijenijim društvima”, rekao je Marinković.

Kako je kazao, svi ti uređeni sistemi imaju mehanizme koji ukazuju na to kako se boriti protiv korupcije.

“Upravo današnji seminar jeste prilika da se privatni sektor upozna sa principima i načinom borbe, najprije u svom preduzeću i da na taj način doprinesu općoj borbi u BiH protiv korupcije. To je važno zbog toga jer sve ono što se dešava u mikrookruženju prenosi se i na poslovni svijet u kome posluju naše kompanije”, rekao je Marinković, ističući da međunarodni partneri prepoznaju sve koruptivne radnje, što u konačnici otežava poslovanje i smanjuje konkurentnost bh. kompanija.

Rade Ristović, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, izjavio je da je u prevenciji korupcije i pored etike potrebno primijeniti smjernice i preporuke međunarodnih organizacija kako bi privatni sektor bio konkurentan na domaćem i stranom tržištu.

“Otklanjanjem nedostataka kako u privatnom i javnom sektoru, tako na nivou vlasti BiH, povećava se investiranje u državu, što je vrlo značajno. Mnogi investitori izbjegavaju da ulažu svoj kapital u BiH, samim tim zato što dolaze do iskušenja kada su u pitanju nefer tržišni uslovi koji su primjenjivi još uvijek, ne samo na ovim prostorima, nego i šire”, rekao je Ristović, istakavši da je korupcija u BiH najprisutnija u javnim nabavkama.

Dodao je da je povećan broj prijavitelja korupcije, ali da njihova zaštita nije na odgovarajućem nivou.

“Mi ćemo u narednom periodu željeti da se uslovi prijavljivanja itekako obezbijede, da ohrabrimo one koji misle u različitim segmentima prijaviti korupciju”, istakao je Ristović.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH su poručili da je korupcija jedno od najčešćih destruktivnih, rasprostranjenih i kompleksnih problema u državi. Narušava političku stabilnost, povećava troškove poslovanja i doprinosi siromaštvu. Na globalnom nivou koruptivno djelovanje je značajna prepreka međunarodnom poslovanju i održivom razvoju širom svijeta. Navode da promjene unutar organizacije i razvoj antikoruptivne kulture značajno doprinose profitabilnom i zdravom poslovanju.

Današnja edukacija bila je namijenjena svima onima koji žele napraviti i održati korporativni imidž na lokalnoj i svjetskoj poslovnoj sceni.

TRT Balkan / agencije