Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore održana je u Podgorici.     Foto: AA

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, održana je danas u Podgorici, čime je i zvanično otpočeo mandat novoizabranim zastupnicima.

Na konstitutivnoj sjednici, kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici, predsjednici sudova, čelnici i predstavnici drugih institucija, usvojen je izvještaj Državne izborne komisije o parlamentarnim izborima koji su održani 11. juna, nakon čega je sjednica prekinuta.

Iako je dnevnim redom bilo predviđeno da danas bude izabran predsjednik Skupštine, potpredsjednici i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, do toga nije došlo, jer dogovor oko formiranja nove Vlade još nije postignut.

Konstitutivnom sjednicom, do izbora predsjednika Skupštine, predsjedava najstariji zastupnik kome u radu pomažu najmlađi poslanik i generalni sekretar parlamenta.

Najstariji zastupnik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), a najmlađi je zastupnik Pokreta Evropa sad (PES) Mirko Đukić.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad imaće 24 zastupnika, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista, 21 zastupnika. Koalicija Za budućnost Crne Gore imat će 13 zastupnika, Lista "Hrabro se broji" 11, a Bošnjačka stranka šest.

Po dva predstavnika u skupštini imat će koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum, a po jednog Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa.

TRT Balkan / agencije