Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH – potporučnik.     Foto: AA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turkiye.

U saopštenju iz ministarstva se navodi da će na turske vojne akademije iz BiH biti primljeno 14 kandidata na Vojnu akademiju kopnene vojske, šest kandidata na Vazduhoplovnu vojnu akademiju i dva kandidata na Vojnu medicinsku akademiju.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke, civili, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ukupnom ocjenom "vrlo dobar", koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje "vrlo dobar" u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji 1. septembra 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za vazduhoplovnu i akademiju kopnene vojske) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu medicinsku akademiju).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske i Vazduhoplovnoj akademiji Republike Turkiye traje pet godina, a na Vojnoj medicinskoj akademiji traje sedam godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik.

"Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja imaju tjelesnu visinu i težinu u okviru definiranih standarda Oružanih snaga Turkiye", navodi se u saopštenju.

Detaljni uslovi konkursa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici Ministarstva odbrane BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OS BiH ( shorturl.at/dy014 ). Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

"Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba", navode iz Ministarstva odbrane BiH.

TRT Balkan / agencije