Ovim povodom u posjeti Bosni i Hercegovini boravi generalna sekretarka OSCE-a Helga Marie Schmid, koja je i otvorila današnju konferenciju.     Foto: AA

Nepotpun odgovor na nasilje nad ženama ugrožava sigurnost društva što na kraju plaćamo životima, poručeno je danas u Sarajevu uoči Treće pregledne konferencije o eliminaciji rodno zasnovanog nasilja, u organizaciji Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini.

Ovim povodom u posjeti Bosni i Hercegovini boravi generalna sekretarka OSCE-a Helga Marie Schmid, koja je i otvorila današnju konferenciju.

Konferencija je okupila predstavnike državnih, entitetskih, kantonalnih i vlasti Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnike institucija za rodnu ravnopravnost i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Cilj konferencije je nastavak jačanja uspostavljenog dijaloga i dogovaranje zajedničkih akcija u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Govoreći na konferenciji za novinare prije početka skupa Schmid je istakla kako njeno prisustvo u BiH predstavlja opredjeljenje OSCE-a da zadrži snažno prisustvo u regiji i blisko partnerstvo s BiH.

“OSCE, uključujući i njegovu misiju u BiH koja se temelji na dejtonskom mirovnom sporazumu, stoji čvrsto pri svom dugogodišnjem opredeljenju da pruža podršku putu ove zemlje kao održivo miru, stabilnosti i prosperitetu”, podvukla je Schmid.

Ukazujući na, kako je kazala, sklonosti političkih lidera u BiH da sve više koriste zapaljivu retoriku i podjele i time ugrožavaju stabilnost i jedinstvo ne samo u BiH već i u regiji, Schmid je dodala:

“Ponovo ističem da će OSCE ostati snažno angažovan i raditi na izgradnji povjerenja i društvene kohezije, promovirati vladavinu prava, ljudska prava i temeljne slobode, te podržavati inkluzivno obrazovanje i borbu protiv korupcije, te jačanja integriteta izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima, uključujući tu i podršku radu Centralne izborne komisije u kontekstu predstojećih općinskih izbora u oktobru.”

Pohvalila je uloženi napor u rješavanju problema rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici u BiH, zbog čega je ostvaren značajan napredak, ali, istakla je, predstoji još mnogo posla.

Podsjećajući da istraživanje OSCE-a iz 2019. pokazuje da je gotovo 50 posto žena u BiH doživjelo neki oblik nasilja tokom svog života, Schmid je podsjetila i na šokantne sučajeve femicida u BiH u prošloj, kao I najnoviji koji se desio ove sedmice.

“Sve to uzburkalo javnost i potaklo razgovor o ovim temama. Naša misija u BiH reagovala je neposredno nakon događaja u augustu 2023. godine. Sazvali smo hitan sastanak sa svim ključnim akterima i sa njima započeli otvoren dijalog o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. Pružamo podršku u cilju poboljšanja institucionalnog, parlamentarnog i političkog odgovora na ovu pojavu te radimo na izmjenama važećeg zakonskog okvira koji se odnosi na ovu oblast”, kazala je Schmid, te zaključila:

“Rodna neravnopravnost i sistemska diskriminacija žena pojave su kojima svjedočimo svakoga dana i one su prijetnja svim ženama u cijelom svijetu, a naročiti rizik predstavljaju i za marginalizovane grupe uključujući Rome i osobe s invaliditetom. Nepotpun odgovor na nasilje nad ženama ugrožava sigurnost društva što na kraju plaćamo životima."

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je kako je rodno zasnovano nasilje značajan izazov s kojim se suočava bosanskohercegovačko društvo.

"Kao ministar bezbednosti, duboko sam posvećen u borbi protiv svih oblika nasilja, a posebno protiv rodnog nasilja. Svi smo kao društvo potreseni onim što je bilo u Gradačcu prošle godine što je šokiralo čitavu Evropu. Rodno zasnovano nasilje predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i duboko potkopava temelje našeg društva", podvukao je Nešić.

Napomenuo je kako ono ne poznaje ni granice, ni kulturne razlike i zahvata živote ljudi širom svijeta.

"Ova konferencija predstavlja važan korak na jačanju svijesti, razmjene najboljih praksi i razvijanje efikasnih strategija za prevenciju i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja. Promocija rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti u BiH predstavlja ključni korak ka izgradnji inkluzivnog i efikasnog sistema.

Dodao je kako, nažalost, današnja konferencija počnje u momentima kada stižu vijesti o nemilim događajima koji se desili u Foči.

"Prema informacijama koje ja imam, desio se slučaj femicida, što još jednom govori da o ovom problemu ne smijemo da ćutimo, moramo imati odgovarajuće zakone i moramo kao društvo biti spremni da odgovorimo", zaključio je Nešić.

TRT Balkan / agencije