Ovoj značajnoj svečanosti prethodilo je uručivanje Odluke o utvrđivanju nacionalnih kulturnih društava od posebnog značaja za Kanton i Grad Sarajevo.     Foto: AA

Svečani koncert "Sazvučja" temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održan je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu pod pokroviteljstvom Kantona i Grada Sarajeva.

Ovoj značajnoj svečanosti prethodilo je uručivanje Odluke o utvrđivanju nacionalnih kulturnih društava od posebnog značaja za Kanton i Grad Sarajevo.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić iskazao je zahvalnost i značaj ove odluke za sve četiri temeljne organizacije kulture naroda BiH.

“Večeras, dakle, slavimo Bosnu i Hercegovinu i sve nas u njoj bez izuzetka i podjednako, baš onako kako to dolikuje, ali istovremeno ovu priliku koristimo i da iskažemo zahvalnost na mogućnosti da to činimo i da uopće radimo i djelujemo – da postojimo i nastavimo uspješno izvršavati svoje velike i odgovorne društvene zadaće, kao desetljećima prije. Uz Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vladu i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, posebnu zahvalnost večeras iskazujemo Ministarstvu kulture i sporta, Vladi i Skupštini KS, te Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Sarajeva na njihovoj podršci, a naročito na njihovim odlukama kojima su prepoznali poseban značaj temeljnih organizacija kulture naroda Bosne i Hercegovine za Kanton, odnosno Grad Sarajevo. Osim što su čin društvene odgovornosti kao imanentne obaveze institucija države na svim administrativnim razinama, ove odluke historijski su važni i za nas višestruko ohrabrujući i poticajni iskoraci prema napokon adekvatnom reguliranju društvenog statusa i rješavanju drugih važnih pitanja i problema organizacija, čiji se brojni povijesni i savremeni doprinosi nalaze u temeljima modernog bosanskohercegovačkog društva uopće”, rekao je Kodrić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda u svom obraćanju je istakao kako je Dan državnosti Bosne i Hercegovine podsjetnik na prošlost i putokaz za budućnost, te poželio da temeljne organizacije kulture nastave rasti i blistati u godinama koje dolaze.

"'Preporod', 'Napredak', 'Prosvjeta' i 'La Benevolencija' su društva s bogatom poviješću, koja tokom 120 godina baštine kulturnu i povijesnu tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini, oslobođenih od podjela i razjedinjenosti, ona koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstveni kulturni mozaik Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine. Svako društvo će večeras predstaviti vlastiti program, koji nosi neku specifičnu notu kulture danog naroda, ali sve će se to sliti u jedan zajednički bosanskohercegovački kulturni mozaik”, rekao je Magoda.

Premijer KS Nihad Uk je kazao kako je Međukulturno vijeće koje čine ove četiri organizacije pokazatelj da je u Bosni i Hercegovini moguće njegovati višestrukosti naših identiteta, naših kultura bez međusobnih osporavanja i ugrožavanja.

“Kanton Sarajevo je prepoznao značaj ovih organizacija, kao zaštitnika nasljeđa, tradicije i kulture u zemlji s tako bogatom historijom. Ponosni smo da su upravo od Kantona Sarajevo dobili status od posebnog značaja. Ovo je kruna višegodišnje saradnje koja će pomoći da se status i položaj nacionalnih kulturnih društava podigne na nivo koji ona zaslužuju i koji su stekli kroz više od 120 godina rada na promociji kulture i izgradnji bosanskohercegovačkog društva u cjelini”, rekao je Uk prilikom svog obraćanja u sarajevskoj Vijećnici.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako temeljne organizacije kulture ne mogu biti bez Sarajeva, ali isto tako ni Sarajevo ne može biti bez njih.

“Ovim muzičkim događajem večeras ćemo slaviti bogatstvo različitosti našeg grada, jer su različitosti naša najveća vrijednost. U duhu zajedništva iskazujemo ljubav prema našem Sarajevu i poštovanju prema našoj voljenoj domovini Bosni I Hercegovini. Želeći da naša bosanskohercegovačka sazvučja budu što skladnija 'Preporodu', 'Prosvjeti', 'Napretku' i 'La Benevolenciji' od srca želim još puno uspješnih godina i decenija rada u saradnji zarad dobra svih nas, a svima nama želim lijepu i ugodnu ovu svečarsku noć, te posebno sretan Dan državnosti jedine nam i voljene Bosne i Hercegovine”, poručila je Karić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 2020. godine donijelo Odluku kojom su spomenute organizacije proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Grad Sarajevo, a Skupština KS je istu Odluku o proglašenju organizacija kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo donijela 2023. godine.

Nakon svečang obraćanja uslijedio je koncert u izvedbi orkestra Camerata Academica pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević, koji je Televizija Bosne i Heregovine prenosila u programu uživo.

TRT Balkan / agencije