Međunarodni zvaničnici koji su moderirali sastanak nisu krili zadovoljstvo brzim formiranjem vlasti u BiH i budžetom čije usvajanje slijedi, referirajući se pri tome na činjenicu da to do sada nije bio slučaj.      Foto: MVP BiH

Okrugli sto o temi "EU perspektiva država Zapadnog Balkana - tako blizu, a tako daleko" okupio je u subotu naveče u Minhenu, predstavnike vlada, parlamentarce, akademske i think-thank zajednice, kao i predstavnike privatnog sektora iz država regiona, a kako bi svi zajedno razgovarali o procesu pristupanja Evropskoj uniji, ruskom uticaju na Balkanu, mogućnostima zapošljavanja mladih kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, unapređenju razvoja ekonomije.

Učešće je uzeo i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. Posebno je izrazio zadovoljstvo dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te opredijeljenost provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta.

Naglasio je važnost i značaj redovnih konsultacija između država članica Evropske unije i zemalja iz procesa pristupanja, te da se nada da će se takav način međusobne saradnje intenzivirati u budućnosti obzirom da je i Evropsko vijeće pozvalo na unapređenje i postepenu integraciju regiona već tokom samog procesa proširenja.

Međunarodni zvaničnici koji su moderirali sastanak nisu krili zadovoljstvo brzim formiranjem vlasti u BiH i budžetom čije usvajanje slijedi, referirajući se pri tome na činjenicu da to do sada nije bio slučaj. Konaković je također prokomentarisao i Berlinski proces naglašavajući da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te je kazao da se nada i brzom ratificiranju potpisanih sporazuma čiji je cilj regionalno povezivanje, slobodno kretanje građana Balkana, posebno veća mobilnost studenata, istraživača i profesora.

Učesnici panela izrazili su svoju spremnost da aktivno sudjeluju u realizaciji reformskih procesa ali su također kazali kako očekuju i od Evropske unije da se aktivnije involvira i angažuje u državama Balkana kako one ne bi pale pod ruski i druge uticaje.

Okruglom stolu prisustvovali su između ostalog predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski Dimitar, premijer Kosova Kurti Albin, zamjenik premijera Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, brojni ministri iz regiona, te predstavnici međunarodne zajednice.

TRT Balkan / agencije