Lahbib je komentarisala secesionističke stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpka Milorada Dodika.       Foto: AA

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavila je u utorak u Sarajevu da njena zemlja sa zabrinutošću prati retoriku koja vodi ka podjeli BiH.

Lahbib je na zajedničkoj konferenciji za novinare s bh. ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem komentarisala secesionističke stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpka Milorada Dodika.

"Gledamo sa zabrinutošću retoriku koja vodi ka podjeli BiH. Mi smo naklonjeni jedinstvu u različitosti i više nego ikada ranije smatramo sve ovo što se dešava na relaciji s Rusijom i odnosima određenih ljudi s tom zemljom, vodi ka podjelama. Želimo da naglasimo da je BiH dio porodice koja pripada Evropskoj uniji, mi smo naklonjeni takvoj ideji. Od januara 2024. preuzimamo predsjedavanje Evropskom unijom, u okviru kojeg ćemo staviti naglasak na ova pitanja", poručila je Lahbib.

Osvrnuvši se na veze između Belgije i BiH, Lahbib je ocijenila da dvije zemlje imaju odlične odnose, a vjeruje da će njihovom dodatnom jačanju doprinijeti i otvaranje Ambasade u Sarajevu.

"Mi želimo da naglasimo našu podršku evropskim integracijama BiH. Stoga smo potpisali memorandum o razumijevanju. Smatramo da smo raskrsnici kada govorimo o različitostima, naroda i jezika, u BiH i mojoj zemlji Belgiji. Također, kada govorimo o političkoj situaciji u BiH s kolegom Konakovićem smo razgovarali o preprekama koje onemogućavaju da se odgovori na potrebe naroda, građana ove zemlje", rekla je belgijska ministrica vanjskih poslova.

Kako je kazala, u BiH žele vidjeti provođenje ustavnih reformi i reformi izbornog zakona što će, ocijenila je belgijska ministrica, ojačati poziciju zemlje kao političkog partnera u EU-u.

"Belgija se angažirala u korist BiH i jačanju njene evropske perspektive. Dali smo svoj doprinos. Želimo da se ovdje otpočne konstruktivni dijalog koji je vrlo važan za građane BiH. Četrnaest prioriteta EK-a, također računajući sam proces proširenja, proces demokratizacije, su sve koraci koji se moraju preći na putu ka EU", rekla je Lahbib.

Dodala je da Belgija podržava funkcionisanje institucija u BiH i poštivanje ljudskih prava.

Lahbib se također osvrnula ruski rat u Ukrajini koji je počeo prije više od godinu dana, ističući da su sva dešavanja tamo oživjela sjećanje na rat u BiH.

"Imamo obavezu da jačamo demokratski mirne, stabilne institucije. Nadam se da će se situacija u Ukrajini riješiti na najbolji mogući način. EU je naklonjen ovoj regiji", rekla je Lahbib.

Konaković i Lahbib, nakon današnjeg sastanka potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Kraljevine Belgije.

TRT Balkan / agencije