Razgovarali su i o aktuelnim temama koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana, stabilnosti regiona.     Foto: AA

Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kazao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billstromom, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Doček ministra vanjskih poslova i izaslanstva Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Konaković je rekao da se sa švedskim kolegom u veoma kratkom periodu sastaje treći put.

Zahvalio je Švedskoj koja trenutno predsjeda Vijećem Evropske unije na snažnoj podršci koju pružaju evropskom putu Bosne i Hercegovine.

"Zahvaljujemo naravno za podršku koju smo dobili od Švedske za kandidatski status koji je značajan za Bosnu i Hercegovinu. Naše dvije zemlje nemaju teška i otvorena pitanja. Govorili smo o našim šansama i prilikama. Bosna i Hercegovina sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao oko 23 posto, uvoz oko 29 posto, u odnosu na 2021. to su ozbiljne i značajne brojke", istakao je Konaković.

Ipak, bh. ministar smatra da tu ima još puno prostora za unapređenje.

"Predložili su i mislim da ćemo ići ka dogovoru o memorandumu o saradnji u oblasti turizma. Podsjećam da veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, naše dijaspore, živi u Švedskoj. To su ljudi koji često dolaze nazad svojim kućama, prijateljima, rodbini. Znamo da je Bosna i Hercegovina kao atraktivna turistička destinacija sigurno interesantna i ostalim građanima Švedske", pojasnio je Konaković.

Razgovarali su i o aktuelnim temama koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana, stabilnosti regiona.

"Jako nam je važno da sa ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, tako da nikakvog prostora za bilo kakve druge politike u ovom trenutku nema u Bosni i Hercegovini. Koristim priliku da još jednom pozovem sve svoje kolege da se fokusiramo na ono što su naše obaveze, da vratimo pažnju na 14 prioriteta koji su nam uslov za članstvo u EU-u. Sa naše strane, postoje obaveze koje se moraju ispuniti i zadaci koje moramo izvršiti kako bi nas naši evropski partneri još ozbiljnije shvatali", rekao je Konaković.

Kako je kazao, prezentovali su uspješan period rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je u jako kratkom periodu usvojilo najveći budžet ikad u Bosni i Hercegovini i niz dokumenata koji su važni za evropski put.

Billstrom: Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve

"Švedska i Bosna i Hercegovina imaju snažne odnose, koje dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Mnoge švedske kompanije investiraju u BiH. Ponavljamo opredijeljenost Švedske da nastavimo naše odlične odnose i saradnju", kazao je Billstrom na konferenciji za novinare.

Dodao je da je tokom sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem razgovarano i o situaciji u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

"Švedska je prvog januara preuzela predsjedavanje Evropskim vijećem u historijskom momentu koji pred EU stavlja brojne izazove zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju i koje poštuju svjetski poredak zasnovan na pravilima još bliže sarađuju", kazao je Billstrom te dodao:

"Zemlje Zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti stabilnu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zemalja Zapadnog Balkana je samo dodatno porastao. Samo zajedno možemo izgraditi bolju Evropu za sve."

Istakao je da zbog sigurnosne situacije, Švedska svakako pozdravlja odluku Evropskog vijeća da dodijeli BiH status kandidata.

"Ovo je velika prilika za vašu državu i mi se nadamo da ćete je maksimalno iskoristiti. Kandidatski status dolazi i sa povećanim očekivanjima u pogledu reformi i usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što podrazumijeva i restrikcije prema Rusiji", kazao je Billstrom te dodao:

"Nažalost, uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou, tome proturiječe signali iz Republike Srpske. EU je duboko zabrinut zbog nedavnih koraka koji su poduzeti na kriminalizaciji klevete u sklopu zakona o nevladinim organizacijama. Ako se ti zakoni usvoje, to će predstavljati korak unatrag na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su također neosnovane i samo doprinose nepovjerenju i tenzijama, i to u trenutku krize u Evropi kada su potrebni stabilnost i saradnja."

Na kraju je jasno poručio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji.

"Ne postoji alternativa tome. Međutim, da bi to postalo realnost, vi morate učiniti napredak po četrnaest ključnih prioriteta, a Švedska i EU će nastaviti da budu uz vas i da vam pružaju podršku", rekao je šef švedske diplomatije na kraju.

Doček ministra vanjskih poslova i izaslanstva Kraljevine Švedske upriličen je u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon čega je održan tete-a-tete sastanak ministara BiH i Švedske te radni sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Švedske, unapređenju saradnje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te evropskom putu BiH, s obzirom na to da Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

TRT Balkan / agencije