Ministar Konaković učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu.      Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je u ponedeljak sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu.

“Ministar Konaković izrazio je zahvalnost za talijansku pomoć i potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, osvrnuvši se posebno na značaj zajedničkog posjeta ministra Tajanija i austrijskog ministra vanjskih poslova Schallenberga našoj zemlji prošlog mjeseca. Naglasio je da provedba reformskog procesa, a prije svega ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju. Dodao je da za uspješan nastavak reformskog procesa važno završiti proces uspostave vlasti na svim razinama. Informirao je sugovornika o procesu ratifikacije sporazuma potpisanih u okviru Berlinskog procesa iz studenog prošle godine te naglasio da regionalna suradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na putu BiH ka EU“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopćenju se također navodi da je italijanski ministar Tajani kazao da Italija želi unaprijediti saradnju sa BiH, posebice kada je riječ o evropskom putu.

Izrazio je nadu da će BiH ubrzati svoj put ka EU, nakon što joj je prije četiri mjeseca odobren status kandidata za članstvo. Ukazao je na važnost jačanja ekonomskih odnosa između dvije zemlje s obzirom na to da je Italija jedan od najznačajnijih partnera BiH u okviru gospodarske suradnje i vanjske trgovine.

Sugovornici su tokom susreta razmijenili informacije i mišljenja o ugovornom reguliranju odnosa dvije zemlje, migracijama, sigurnosnim izazovima uslijed ruske agresije na Ukrajinu i drugim aktualnim temama.

TRT Balkan / agencije