Specijalni predstavnik Lajčak se interesirao za situaciju i reformske procese u Bosni i Hercegovini.      Foto: X/ Ministartsvo vanjskih poslova BiH / Photo: X/Ministartsvo vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se na marginama Bledskog strateškog foruma sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Specijalni predstavnik Lajčak se interesirao za situaciju i reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Konaković je sagovornika informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Izrazio je očekivanje da će napori koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uložilo u proteklom periodu u usvajanje nacrta zakona, a nakon njihovog usvajanja na Predstavničkom domu PS BiH, dobiti podršku i na Domu naroda PS BiH, čime bi se ostvario veliki napredak BiH u ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija.

Naglasio je da je od iznimne važnosti da EU prepozna taj napredak, posebno u predstojećem izvještaju Evropske komisije o BiH u okviru Paketa proširenja, koji se očekuje na jesen ove godine.

U tom smislu, izrazio je nadu da će zemlje članice EU, prilikom razmatranja tog izvještaja, do kraja ove godine, dati pozitivan signal BiH i njenim građanima za dalji napredak na EU putu, po mogućnosti donošenjem odluke o otvaranju pregovora o pristupanju, objavili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Lajčak je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da nastavi posvećeno provoditi svoje obaveze iz procesa evropskih integracija, te izrazio uvjerenje da sve dok BiH ispunjava te obaveze da će ih i EU prepoznati.

TRT Balkan / agencije