Konaković e naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna.     Foto: MVP BiH

Na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je s generalnom direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije Angelinom Eichorst.

Konaković je istakao još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao istorijski korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Evropske unije, a ona bi spriječila stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Evropskoj uniji što je vidljivo iz rezultata rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH, intenziviranja saradnje s EUROPOL-om, angažiranom saradnjom sa zemljama Zapadnog Balkana, praćenjem i radom na regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, saradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog europskog identiteta, objavio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će tokom tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je u petak i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

TRT Balkan / agencije