Izrazio je nadu da će EK u svom narednom Izvještaju prepoznati napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla i preporučiti Evropskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora.     Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u subotu na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billstromom.

Konaković se tom prigodom zahvalio Švedskoj na snažnoj potpori evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regije.

Ocijenio je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Evropskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Naglasio je da su u proteklom razdoblju intenzivirani napori da do marta ove godine Bosna i Hercegovina postigne potreban napredak u odnosu na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je nadu da će EK u svom narednom Izvještaju prepoznati napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla i preporučiti Evropskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

U tom kontekstu izvijestio je sagovornika da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uslov za otvaranje pregovora s EU.

Konaković je tokom razgovora sa švedskim ministrom izrazio zahvalnost Švedskoj i na potpori koju pruža održivom razvoju, reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, a posebno kroz Strategiju razvojne saradnje sa Zapadnim Balkanom.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj, koja predstavlja primjer dobre integracije u švedsko društvo i posebne veze između dviju zemalja, kao i uslovima njihovog društvenog organiziranja.

Sugovornici su se složili kako je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

TRT Balkan / agencije