Tokom razgovora sagovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova BiH sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.      Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak sa članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza, Christianom Aulbachom i Alexanderom Wallauom.

Konaković je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, te iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci Savezne Republike Njemačke reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Posebno je zahvalio na podršci u dodjeljivanju kandidatskog statusa ocijenivši to istorijskim korakom za napredak naše zemlje na putu ka EU. S tim u vezi, naglasio je značaj Berlinskog procesa koji omogućava jačanje naših kapaciteta u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

"Ministar je istakao da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promovisanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne saradnje, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Konaković je upoznao sagovornike sa aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u našoj zemlji, dinamikom reformskih procesa kao i radom Vijeća ministara BiH.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, kojem je prioritet opredjeljenje BiH prema Evropskoj uniji, u proteklom periodu usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala, Program ekonomskih reformi za 2023-2025. godinu, Akcijski plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u BiH za period 2022 – 2024, kao i niz drugih odluka, nacrta i strateških dokumenata.

"Imajući u vidu trenutne globalne okolnosti i podršku koju EU pruža susjednim državama članicama, ministar Konaković je pozdravio novi pristup EK zemljama zapadnog Balkana koji se ogleda u inicijativi za povećanje finansijske i tehničke podrške EU-a regionu, što je prije moguće. Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema Europskoj uniji te, u tom pogledu, naglasio značaj nastavka njemačke podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora sagovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova BiH sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.

Članovi Kabineta Aulbach i Wallau potvrdili su čvrstu opredijeljenost Vlade Njemačke za dijalog i podršku BiH i cijelom regionu zapadnog Balkana u nastojanjima da se što prije pridruže evropskoj porodici.

TRT Balkan / agencije