Rasmussen je kazao da mu je drago da je u Bosni i Hercegovini jer ove dvije zemlje žele da ojačaju bilateralne veze.     Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u petak u Sarajevu sa šefom diplomatije Danske Larsom Lokkeom Rasmussenom.

Konaković je nakon sastanka rekao da je vrlo važno da slušamo poruke koje govore o drugačijoj politici proširenja Evropske unije.

"Nažalost, zbog dešavanja u Ukrajini ova priča ima neku drugu fazu, novo poglavlje, a mi u Bosni i Hercegovini pokušavamo u komplikovanim političkim okolnostima iskoristiti ovaj momentum, isporučiti što više obaveza iz tih famoznih 14 prioriteta kako bi se u izvještaju o Bosni i Hercegovini zabilježio napredak, kako bismo napravili nekoliko novih koraka i približili se velikoj porodici – Evropskoj uniji", izjavio je Konaković.

Smatra da se još puno više može uraditi kada su u pitanju bilateralni odnosi.

"Nešto nam je rasla i ekonomska razmjena u posljednjih godinu dana i pokazuje da i tu ima dosta potencijala", naveo je Konaković.

Rekao je da postoje strahovi i dileme zbog dešavanja koja uglavnom dolaze iz Skupštine bh. entiteta Republika Srpska.

"Objasnio sam da ruski utjecaj u BiH, i mi razumijemo i da nam svima pravi problem, ali bi ga trebali biti svjesni i svi naši prijatelji u EU i da to bude platforma u kojoj zajednički pokušavamo naći rješenja, a da ne bi zbog toga trebali biti kažnjeni svi građani BiH", naveo je Konaković.

Rasmussen je kazao da mu je drago da je u Bosni i Hercegovini jer ove dvije zemlje žele da ojačaju bilateralne veze.

"Imamo između 16.000 i 23.000 državljana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Oni su veliki doprinos našem društvu i u našoj zemlji već sarađuju u niz područja. Nadam se da ćemo i dalje graditi tu saradnju", izjavio je danski ministar.

Kako je kazao, danas su obradili neke teme među kojima je sigurnosna situacija u regiji i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

"Istinski vjerujem da je budućnost Bosne i Hercegovine u evropskoj porodici. Govorili smo i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i posljedicama na Zapadnom Balkanu, mogućem ruskom uticaju u ovoj regiji. S jedne strane to može biti prepreka na evropskom putu, ali s druge strane, to treba biti poticaj da se ojača naš dijalog i da se Bosna i Hercegovina jače gurne u pravce evropske budućnosti", rekao je Rasmussen.

Drago mu je da vidi da je došlo do nekih pozitivnih koraka u protekloj godini u Bosni i Hercegovini.

"Imamo novu Vladu koja je uspostavljena u najkraćem roku od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, međutim, brinu me nedavni pokušaji podrivanja stabilnosti i jedinstva Bosne i Hercegovine. Mislim da zajendo moramo raditi na borbi protiv ovog destruktivnog ponašanja. Danska je i historijski i dalje posvećena osiguranju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Danska vlada u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hecegovine", naglasio je danski ministar.

Naveo je da je proširenje Evropske unije i dalje važan politički prioritet. Čestitao je Bosni i Hercegovini na statusu kandidata.

"Mi smo posvećeni da vas pomognemo da stignete do kraja. Međutim, još je dosta posla pred nama, potrebna je ustavna reforma, potrebno je ostvariti 14 ključnih prioriteta", dodao je Rasmussen.

TRT Balkan / agencije