Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu ujutro započelo je podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne.      Foto: AA

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Punoljetni građani Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

"Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Referendumsko pitanje

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto glasalo je za nezavisnost.

Nezavisnost su podržali uglavnom Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum usljed SDS-ovog poziva da Srbi ne glasaju na referendumu.

Nakon izglasavanja nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravna članica Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Uprkos tome vlast u bh. entitetu Republike Srpske 31 godinu poslije osporava ovaj dan, te se on zbog toga slavi i zvanično obilježava samo u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje počelo podizanjem zastave na Humu

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srijedu ujutro započelo je podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani, uz članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači

Delegacije svih nivoa vlasti su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

I ovdje su među prisutnima bili i dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšić i Bećirović.

"Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine. Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu kao što je to bilo sa Bosnom i Hercegovinom", poručio je Bećirović na Kovačima.

Polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači.      Foto: AA

Tvrdi da bi, da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama Bosne i Hercegovine, ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu bila još veća.

"Zašto je ovo veliki dan? Pa taj datum i demokratsku volju građana Bosne i Hercegovine priznala je cijela Evropa i svijet. To je prelomni momenat u historiji Bosne i Hercegovine. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda Bosne i Hercegovine da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj državi, danas bi granice Velike Srbije bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica", istakao je Bećirović.

Bećirović uputio i poruku onima koji negiraju 1. mart

"Moja poruka je vrlo jasna. Svi, prije ili kasnije, moraju početi poštivati državu Bosnu i Hercegovinu i Ustav Bosne i Hercegovine, ali i ovaj legalni državni praznik Bosne i Hercegovine. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi Bosna i Hercegovina imala status šumadijskoj okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje historije Bosne i Hercegovine nisu mogli dozvoliti građani ove države. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Želimo Bosnu i Hercegovinu jednako komotnu za svakog čovjeka, za sve građane i sve narode", naglasio je Bećirović.

U tom smislu, kako je kazao, snage koje se bore za demokratsku, evropsku i evroatlansku Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu će biti sve jače.

"Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i nastaviti sa podjelom Bosne i Hercegovine unaprijed su osuđeni na poraz", poručio je Bećirović.

Polaganje cvijeća na Spomen-obilježju Vječna vatra

Pored članova Predsjedništva BiH, brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Željko Komšić je u obraćanju novinarima istakao da je u svakoj državi Dan nezavisnosti jedan od najbitnijih datuma.

"Dan nezavisnosti je važan, prije svega, zato što nam govori da imamo nezavisnu državu. Naravno, važan je zbog svega što je uslijedilo nakon toga, mislim prije svega na agresiju na Bosnu i Hercegovinu od stane susjeda, mislim na sve one zločine, uključujući i genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini", kazao je Komšić.

Poručio je da je sada na mladim generacijama da dalje grade državu Bosnu i Hercegovinu.

"Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju. Na ovim mlađim generacijama je sad da ovu zemlju grade i naprave je boljom nego što je danas. Ali ja sam siguran da će ova zemlja u jednom historijskom trenutku, ne znam da li ću ja to dočekati, ali siguran sam da će biti bolja nego što je to danas", rekao je Komšić.

Komšić: Mnogi Hrvati i Srbi također glasali za nezavisnu BiH

"Kada govorimo o Danu nezavisnosti i referendumu, niko ljude ne dijeli etnički. Ja znam mnoge prijatelje koji su stali u tu kategoriju, i Srba i Hrvata, koji su podržali nezavisnost Bosne i Hercegovine. Drugo je što i politika i javni život, pogotovo svi oni koji se ne mogu pomiriti s tim da je Bosna i Hercegovina nezavisna država i nastoje iskriviti tu činjenicu i pokušavaju to predstaviti kao gotovo jednoetničko izjašnjavanje, a svi znamo da to nije bilo tako", kazao je Komšić.

Komšić je naglasio da se i danas nastavlja bitka za državu Bosnu i Hercegovinu.      Foto: AA

"Danas je to istovremeno i bitka za normalnost, da živimo normalno, da bude normalna i uređena država koja funkcioniše po svojim propisima, na način da se slažemo oko svega onoga što smo rekli da prihvatamo bilo kada govorimo o Dejtonskom mirovnom sporazumu ili o usvojenim zakonima. I dalje traje politički pritisak na Bosnu i Hercegovinu ne bismo li mi digli ruke od Bosne i Hercegovine, a to je uzaludno očekivati. Mi nikad nećemo odustati od Bosne i Hercegovine, šta god i kako god", rekao je Komšić.

Velika zastava Bosne i Hercegovine podignuta iznad Mostara

Nizom manifestacija obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Svečanom činu podizanja velike državne zastave na brdu Fortica u Mostaru prisustvovalo je stotinjak građana Mostara, bez obzira na veliko nevrijeme.

Među prisutnima bili su i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šerif Špago, te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

Uprkos velikom nevremenu, brojni Mostarci i Mostarke su prisustvovali podizanju državne zastave.     Foto: AA

Tokom dana delegacije su položile cvijeće i odale počast šehidima i palim borcima na mezarju Šehitluci, nakon čega će u sali Narodnog pozorišta započeti svečana akademija.

Dan ranije, u utorak, u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić upriličili su svečani prijem, dok je u Blagaju održana manifestacija “Stazom bosanskih vitezova“.

Najmlađi Mostarci i Mostarke defilovali su ulicama Mostara sa zastavama Bosne i Hercegovine.

U Potočarima obilježen Dan nezavisnosti BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari obilježen je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učenjem Fatihe, kao i ranijih godina, odata je počast žrtvama genocida i položeni su vijenci na kamen temeljac u mezarju.

Učinili su to članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković, ministar za izbjeglice i raseljena lica u vladi FBiH Edin Ramić, predstavnici Općine Srebrenica na čelu sa zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem, delegat u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, te mnogobrojni građani.

Prisutnima u Memorijalnom centru Srebrenica obratio se predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović.   Foto: AA

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica, građanima je kako u zemlji tako i dijaspori čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Upravo na ovaj dan prije 31 godinu građani naše zemlje su odlučno stali na stranu svoje domovine. Na historijskom referendumu jedinstveno je potvrđena nezavisnost i opstojnost Bosne i Hercegovine kao zemlje i domovine svih njenih građana", kazao je Fejzić i dodao da 1. mart obilježavamo „kao praznik ponosa, hrabrosti, istrajnosti i solidarnosti”.

Prisutnima u Memorijalnom centru Srebrenica obratio se predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Šefket Hafizović, koji je podsjetio prisutne na značaj 1. marta.

"Prije 31 godinu Bosna i Hercegovina se opredijelila za slobodu. Slobodi ne postoji alternativa", poručio je Hafizović.

Djeca u Srebrenici podsjetila na važnost ovog praznika

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je, nakon prigodnog obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, defileom djece i građana obilježen i u gradu Srebrenici.

Više od stotinu djece je sa svojim roditeljima, noseći zastave Bosne i Hercegovine, prodefilovalo kroz grad podsjećajući na značaj i važnost obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Drago nam je da smo se i ove godine organizovali i poslali još jednom lijepu sliku iz Srebrenice u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovakvi događaji su postali već tradicija u Srebrenici, koju ćemo podržavati", istakao je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić, koji je organizovao i prijem za građane i uposlene u javnim ustanovama, preduzećima i firmama.

Građani su posebnu pažnju posvetili defileu djece.      Foto: AA

"Djeca su ukras svijeta, a naša najljepša slika i prilika iz Srebrenice. Defile je prilika da se okupimo svi na jednom mjestu. Nadam se da će nam se u godinama koje dolaze pridružiti djeca i građani iz cijele naše domovine", kazao je Hariz Alić, čije kćerke Azra i Alina svake godine učestvuju u defileu u povodu državnih praznika.

Građani su posebnu pažnju posvetili defileu djece.

"Djeca su naša najveća pobjeda i uspjeh. Mi to pokazujemo i defileom, i vjerujem da nosimo epitet najljepše slike u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Ahmed Hrustanović.

TRT Balkan