Borrell je konstatovao da Rusija gubi 40 dolara po barelu i da je to veliki udar na finansijsku stabilnost Rusije.       Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je Kosovo i Srbiju da prihvate prijedlog EU-a za diplomatsko i trajno rješenje.

"Smatram da je ovaj prijedlog jedini način da se prekine začarani krug krize na terenu i smanji rizik dalje eskalacije. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se konstruktivno angažujemo kako bi ovaj prijedlog napredovao", rekao je Borrell.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak naveče u Beogradu da je plan EU za Kosovo, koji su mu predočili zapadni predstavnici, faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju u procesu evrointegracija. On je najavio i da će u narednim danima sve poslaničke grupe obavijestiti o evropskom prijedlogu za rješenje pitanja Kosova i da će tražiti veće učešće skupštine i vlade.

Borrell je na konferenciji za novinare nakon prvog ovogodišnjeg sastanka Savjeta za vanjske poslove EU-a održanog u ponedjeljak izjavio da su ekonomske sankcije i ograničenje cijene ruske nafte veliki udar na rusku finansijsku stabilnost.

"Danas se ruska nafta prodaje po cijeni od 40 dolara po barelu, a Brent po cijeni od 80 dolara. To znači da se ruska nafta prodaje s popustom od 50 posto, a kupuju je uglavnom Indija i Kina", rekao je Borrell.

On je konstatovao da Rusija gubi 40 dolara po barelu i da je to veliki udar na finansijsku stabilnost Rusije.

Borrell je rekao da su države EU postigle politički dogovor za sedmu tranšu vojne podrške Ukrajini, uz dodatnih 500 miliona eura, dodajući da ukupna pomoć koju su Kijevu dale institucije EU i države članice sada iznosi 49 milijardi eura.

"To znači da je EU na prvom mjestu - države članice i evropske institucije, sve zajedno - mi smo na prvom mjestu po podršci Ukrajini", naglasio je on.

Govoreći o palestinsko-izraelskom sporu, Borrell je ponovio da EU ostaje privržena rješenju s dvije države.

TRT Balkan / agencije