Jordan je u subotu presreo bespilotne letjelice i projektile koje je Iran lansirao prema Izraelu.    Foto: Reuters Archive

Jordanski kralj Abdullah rekao je u utorak da njegova zemlja neće biti bojno polje za Izrael i Iran u jeku tenzija između dva regionalna neprijatelja nakon velikog zračnog napada Teherana tokom vikenda.

"Sigurnost i suverenitet Jordana su iznad svih razmatranja. Jordan neće biti bojno polje ni za jednu stranu", rekao je Abdullah tokom sastanka u Mafraku, sjeverno od glavnog grada Ammana.

Jordan je u subotu presreo bespilotne letjelice i projektile koje je Iran lansirao prema Izraelu, a vojska te zemlje obećala je da će se suprotstaviti svakom pokušaju narušavanja sigurnosti Jordana.

Iran je u subotu napao Izrael zbog prvoaprilskog napada na njihov konzulat u Damasku. Iranske snage su ispalile više od 300 raketa i dronova, od kojih je većina oborena prije stizanja na cilj.

Izrael je obećao da će odgovoriti na iranski napad.

Rano u utorak, jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da će Aman presresti sve izraelske dronove koji naruše zračni prostor zemlje.

"Jordan neće biti bojno polje za bilo kakav sukob u regionu", rekao je Safadi tokom konferencije za novinare u Berlinu s njemačkom koleginicom Annalenom Baerbock.

TRT Balkan / agencije