Sanski Most posebno nakon uređenja prilaza vodopadu Blihe ugošćuje sve više turista iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.     Foto: AA

Jedinstven prizor "lomljenja" vode o stijenu i rosna svježina vodopada Blihe pri svakom pokušaju približavanja ne ostavlja ravnodušnim ni najizbirljivije ljubitelje prirodnih ljepota.

Nadomak Sanskog Mosta, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, vodopad poznat i kao Blihin skok destinacija je koja plijeni pažnju posjetilaca iz cijele Evrope, ali i mjesto na kojem osvježenje i odmor uz huk vode pronalaze i stanovnici okolnih mjesta, prvenstveno Donjeg i Gornjeg Kamengrada, te naselja Fajtovci.

Poznat i kao grad na devet rijeka, od kojih je najveća i najpoznatija rijeka Sana, Sanski Most posebno nakon uređenja prilaza vodopadu Blihe ugošćuje sve više turista iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Rijeka Bliha izvire u mjestu Donji Lipik i protječe približnom dužinom od 24 kilometra, a njen vodopad čije je ljepote zabilježio fotoreporter Anadolije, specifičnog usjeka u kanjonu i visine od oko 60 metara najznačajniji je turistički potencijal općine Sanski Most.

Od davnina inspiracija umjetnicima, ovaj prirodni dragulj ovjekovječen je na brojnim slikama, prožet kroz stihove pjesnika i spomenut u pripovjetkama o iščezlim vremenima i ljudima.

Posebna ljepota vodopada Blihe u svakom godišnjem dobu razlog je da se posjetioci Sanskog Mosta zadrže nešto duže i na samo nekoliko minuta vožnje udaljenosti dožive netaknutu prirodu, vodopad okružen stablima i stijenama koje je vremenom "rasjekla" voda.

TRT Balkan / agencije