Kao i proteklih godina, BiH je najviše izvozila municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje.     Foto: Reuters

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) razmatrana je analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i istaknuto je da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate.

Procjena je da će se u 2022. godina zabilježiti jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (32 miliona eura), Saudijska Arabija (26 miliona eura), Turkiye (21 milion eura), Srbija (8 miliona eura) i Poljska (7 miliona eura). Kao i proteklih godina, BiH je najviše izvozila municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Nakon podnesenog Izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom „Defence industry of Bosnia and Herzegovina“.

FENA