Erdogan je uputio čestitke Izetbegoviću na uspješno održanom Kongresu SDA i na izboru za predsjednika stranke.     Foto: Reuters Archive

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Turkiye i predsjednikom Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je uputio čestitke Izetbegoviću na uspješno održanom Kongresu SDA i na izboru za predsjednika stranke. S druge strane, Izetbegović je upoznao Erdogana sa ključnim dešavanjima vezanim za Kongres SDA, te sa pripremama stranke za predstojeće lokalne unutarstranačke izbore i lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, navedeno je na zvaničnoj stranici Izetbegovića na Facebooku.

Razgovarano je i o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu. Erdogan je izvijestio Izetbegovića o susretu sa predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom na posljednjem Kongresu AK Partije, na kojem je istaknuo da Republika Turkiye snažno stoji uz cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod, te da je spremna još snažnije se angažirati na relaksaciji odnosa u Bosni i Hercegovini.

Također je razgovarano o aktuelnim izraelskim napadima na Gazu. Erdogan je tom prilikom istaknuo da je zadovoljan odzivom na vanredni Samit Organizacije islamske saradnje koji je održan u Saudijskoj Arabiji i postignutim dogovorom koji će omogućiti koordiniranu pomoć palestinskom narodu.

Konstatovano je da je primjetna promjena odnosa svjetske javnosti prema nasilju koje Izrael već 75 godina vrši nad Palestincima, što potvrđuju masovni skupovi podrške palestinskom narodu koji se održavaju širom svijeta.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će se islamske države snažnije angažirati na zaustavljanju izraelskih napada na Palestinu i masakra nad civilnim stanovništvom, a zatim i na pronalaženju trajnog rješenja koje će konačno zaustaviti nasilje na tom području.

TRT Balkan / agencije