U Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju prikupljaju se namirnice i garderoba, sve se sortira i pakuje kako bi se što brže stiglo na odredište.     Foto: AA

U većini sandžačkih gradova i mjesta prikuplja se i šalje pomoć za postradale u zemljotresima u Turkiye i Siriji.

U humanitarnu akciju su uključene islamske zajednice, Bošnjačko nacionalno vijeće, lokalne samouprave, institucije, udruženja građana, humanitarne organizacije, dijaspora i istaknuti pojedinci.

Najavljeno je da će ubrzo iz Sandžaka za područja pogođena zemljotresom biti upućen konvoj sa prikupljenom pomoći u vidu odjeće, higijenskih sredstava i hrane. Sutra će, nakon džume namaza, u džamijama biti postavljene sergije za prikupljanje novčanih sredstava.

Mešihat islamske zajednice Sandžaka (Rijaset islamske zajednice Srbije) organizirao je od danas prikupljanje pomoći u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Sandžački muftija Senad ef. Halitović je rekao da se Mešihat Islamske zajednice Sandžaka sa svim svojim institucijama uključio se u akciju pomoći braći u Turkiye u svim medžlisima i da iz Sandžaka uskoro kreće konvoj pomoći za postradale na jugu Turske.

U Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju prikupljaju se namirnice i garderoba, sve se sortira i pakuje kako bi se što brže stiglo na odredište.

Također, u svim džamijama sutra će se organizirati sergija za prikupljanje novčanih sredstava. Otvorena je mogućnost za novčane uplate u svim džamijama i preko službenika islamske zajednice.

"Pokušavamo da na neki način pomognemo i nadamo se da broj žrtva neće rasti. Narod Sandžaka se organizovao kroz više organizacija i institucija. Kroz opštine Novi Pazar, Tutin.. Kao islamska zajednica prikupljamo garderobu i hranu, a sutra će u džamijama biti postavljene i sergije, preko računa islamske zajednice, u džamijama i organizacije Emanet vjernici mogu da uplate novčanu pomoć. Nadamo se da Allah dž.š. olakša Turskoj (Turkiye), olakša Siriji. Na osnovu hadisa 'Ko olakša svome bratu Allah će mu olakšati na sudnjem danu'. Nadamo se da će ova pomoć ubrzo doći do onih kojima je najpotrebnija, iz Sandžaka će biti organizovan konvoj i da što prije olakšamo braći", poručio je muftija Halitović u izjavi za Anadoliju.

Prikupljanje pomoći će se sprovodi uz spisak potrebnih stvari dostavljen iz Konzulata Republike Turkiye u Novom Pazaru i trajat će naredna dva dana.

Građani će moći donirati pakete s robom ispred Stambol džamije u Novom Pazaru, Sultan Fatih džamije u Tutinu, obdaništa kod Nur džamije u Sjenici i kod medrese Bakije-hanume u Prijepolju.

TRT Balkan / agencije