Delegacija BiH je izvijestila da je pripremljena nova strategija intelektualnog vlasništva.    Foto: Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH

Pravi je trenutak da bh. vlasti pokažu rezultate, jedna je od poruka sa sedmog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između EU i BiH, koji je održan u četvrtak u Briselu.

Ovo je posebno važno, naglašeno je, u svjetlu martovskog izvještaja Evropske komisije o napretku BiH i odluka o pristupnim pregovorima te implementacije Plana za Zapadni Balkan čiji je jedan od stubova integracija u unutrašnje tržište EU i razvoj regionalnog tržišta.

Na sastanku su između ostalog razmijenjene informacije o radu Konkurencijskog vijeća BiH i Vijeća za državnu pomoć. Evropska komisije je naglasila kako, između ostalog, vlasti u BiH trebaju izmijeniti Zakon o konkurenciji i Zakon o državnoj pomoći kako bi se revidirale procedure glasanja, a u skladu s Mišljenjem Komisije. Razgovarano je i o pravilima za utvrđivanje liste esencijalnih lijekova koja će osigurati veću transparentnost i pravne jasnoće u vezi sa procedurama u cijeloj zemlji.

Delegacija BiH je izvijestila da je pripremljena nova strategija razvoja javnih nabavki, a Evropska komisija od bh. vlasti očekuje jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi.

Preporuka Evropske komisije je da se usvoji jedinstven horizontalan zakon koji će biti usklađen s Direktivom o uslugama, napravi sveobuhvatan popis svih administrativnih i tehničkih koraka za registraciju domaćih i stranih preduzeća u cijeloj zemlji te ubrzaju napori na harmonizaciji propisa u oblasti uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

Delegacija BiH je izvijestila da je pripremljena nova strategija intelektualnog vlasništva. Usvajanje seta zakona koji reguliraju zaštitu autorskih te novog zakona o poštanskim uslugama ostaju među konkretnim zadacima za vlasti u BiH. Na sastanku je razgovarano i o jačanju bankarskog sektora, prava privrednih društava, računovodstvu i reviziji, te zaštiti zdravlja i zaštita potrošača.

TRT Balkan / agencije