IDDEEA BiH: Od danas građani BiH mogu aktivirati eIdentitet

IDDEEA BiH: Od danas građani BiH mogu aktivirati eIdentitet

Očekuje se da će digitalni ID novčanik biti predstavljen do kraja godine.
Na konferenciji za novinare ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto rekao je da je u pitanju nastavak borbe „protiv papirologije i administracije“.      Foto: AA

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) objavila je da je od danas za građane moguće aktiviranje digitalnog identiteta - eIdentiteta putem web stranice Agencije.

Na konferenciji za novinare tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto rekao je da je u pitanju nastavak borbe „protiv papirologije i administracije“.

„Već deset godina BiH posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim ili privatnim firmama. Ključno je da prvi put imamo zamah na tom polju, stvarno želimo da nešto što je fraza – digitalne transformacije pretočimo u svakodnevne stvari kao što su ukidanje pojedinih papira, procedura“, rekao je Forto.

Dodao je da su zbog toga simbolično prve aktivnosti nazvali „Rat CIPS-u“, potvrdi koja kako je rekao „sve nervira“.

Istakao je da će novi koraci omogućiti velikom broju državnih ustanova, svih nivoa vlasti i privatnom sektoru da se uključi u nešto što je prelazak na digitalno, lakše.

„Nakon 18 godina kako je objavljen Zakon o elektronskom potpisu, 2006. godine, građani BiH danas mogu da koriste elektronski potpis i digitalni identitet“, rekao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Prema njegovim riječima, nakon deset godina puštena je mogućnost digitalnog identiteta građana BiH, kroz šta je moguće provjeriti sve evidencije, kazne, zahtjeve i sve ono što IDDEEA drži, a tiče se građana.

Pojasnio je da sada građani mogu da se registruju, uđu u svoj digitalni identitet, da ga pokrenu, a sa druge strane mogu da počnu da koriste elektronski potpis, a onog momenta kada sve druge institucije omoguće servise građanima BiH, IDDEEA će sa njima biti uvezana i svaki kvalifikovani elektronski certifikat koji će tad biti korišten, će biti i osiguran i zaštićen.

Najavljeni su i dodatni iskoraci u polju digitalizacije kao što je udaljeno digitalno potpisivanje dokumenata i digitalni novčanik.

Iz IDDEEA-e navode da je ova Agencija, između ostalog, nadležna za tehničko održavanje i elektronsko arhiviranje podataka, kao i za digitalno potpisivanje, izdavanje kvalifikovane potvrde za elektronsko potpisivanje za što je prethodno ispunila sve uslove u skladu sa EU regulativama (međunarodno certifikovana po EIDAS standardu), te na kraju i uspješno upisana u evidenciju ovjerilaca koju vodi Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Međutim, izdavanje ličnih karata sa kvalifikovanim potvrdama će biti omogućeno tek nakon usvajanja Odluke o visini cijene certifikata od strane Vijeća ministara BiH.

Badnjević je naglasio da je predloženo da certifikati budu besplatni.

Agencija planira pokretanje navedenog sistema s ličnom kartom odmah nakon usvajanja Odluke o cijeni za kvalificiranu potvrdu.

Pored toga, Agencija također radi na implementaciji digitalnog novčanika u skladu sa posljednjim evropskim regulativama. Očekuje se da će digitalni ID novčanik biti predstavljen do kraja godine. Ove inicijative imaju cilj unaprijediti digitalizaciju i efikasnost poslovanja građana BiH.

„To znači da ćete imati aplikaciju putem koje ćete moći da koristite e-ličnu kartu, e-pasoš, e-vozačku, na kojoj ćete imati elektronski certifikat za potpisivanje i s kojom ćete omogućiti da svi drugi servisi koje druge institucije razviju u BiH, stave u taj digitalni novčanik“, rekao je on.

Darja Softić Kadenić ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo rekla je da je KS sa Općinom Centar Sarajevo u usporedbi sa drugim administrativnim jedinicama paralelno pripremao teren i razvijao takozvani kantonalni eportal, što treba predstavljati centralno upravno mjesto za pružanje usluga građanima digitalnim putem.

„Za razvoj punog potencijala ovog portala i za njegovu masovniju upotrebu je upravo nedostajuća karika bila ova o kojoj mi danas govorimo a to je mogućnost digitalnog identiteta za stvaranje elektronskog pretinca preko kojeg građanin komunicira sa organima uprave, i naravno digitalnog potpisa koji u konačnici može potpuno zamijeniti fizičko pojavljivanje na bilo kojem šalteru“, rekla je ona.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza, naglasi je da je porazno da je prošlo 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu.

"U tih 18 godina i dalje vidimo gužve na našim šalterima, pred upravnim tijelima, vidimo advokate i stranke u sudovima koji čekaju red da predaju tužbu ili vide spise", rekao je on.

Naglasio je i kako se nada da je ovo, zapravo, zaista početak jedne stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"IDDEEA je na neki način bacila rukavicu, što bi se reklo, tijelima uprave i pravosuđa u BiH da zaista krenu rješavati to pitanje. Evo, nadam se da ćemo mi to riješiti sa ciljem da doista ne gledamo više gužve pred šalterima", kazao je Bunoza.

TRT Balkan / agencije