Veleposlanik Kiran je zahvalio svim dužnosnicima Vlade Hrvatske i građanima na različitim oblicima pomoći koju su ustupili neposredno nakon potresa.                          Foto: Facebook/ Yavuz Selim KIRAN

Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je iz prostora Željezare Sisak dodatnu materijalnu pomoć Republici Turkiye, konvoj sa 40 stambenih kontejnera, 60 kreveta i 120 madraca.

Hırvatistan, Türkiye ile dayanışmasını sürdürüyor. Deprem bölgesinde öncelikli ihtiyacımız olan konteynerlerin...

Posted by Yavuz Selim KIRAN on Friday, March 24, 2023

“Danas je još jedan emotivan dan za nas, jer Vlada Republike Hrvatske i hrvatski narod još jednom pokazuju svoju solidarnost s turskim narodom. Dvije godine nakon što je Turkiye poslala pomoć Hrvatskoj, ovdje u Sisak, danas svjedočimo obrnutoj situaciji u povijesti. Ovaj razorni potres, koji je okarakteriziran kao jedna od najvećih katastrofa stoljeća, pokazuje važnost međunarodne solidarnosti”, izjavio je veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Veleposlanik Kiran je zahvalio svim dužnosnicima Vlade Hrvatske i građanima na različitim oblicima pomoći koju su ustupili neposredno nakon potresa. Podsjetio je kako su stambeni kontejneri trenutno najpotrebniji ljudima na razorenim područjima.

“Vlada Republike Hrvatske svojom odlukom odredila je da Hrvatska šalje 40 kontejnera, stambenih jedinica, kao pomoć interno raseljenim osobama u Turkiye nakon katastrofalnog potresa. Ovo je treća isporuka pomoći, nakon pomoći koju smo slali kamionima, u vidu hrane i različite opreme, zatim naše fizičke pomoći, državne intevencijske postrojbe koja je boravila na području Turkiye i pomagala u potragama i spašavanju unesrećenih žrtava. Vrijednost kontejnera je oko 350.000 eura”, izjavio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.

Dio kontejnera koje donira hrvatski Caritas su novi, dok su ostali minimalno korišteni i potpuno opremljeni kontejneri.

Trut je zahvalio na 200 kontejnera koje je Turkiye uputila Hrvatskoj nakon potresa od prije dvije godine na Baniji, istaknuvši kako je većina od njih još u funkciji.

Očekuje se kako će konvoj upućen željeznicom stići u Istanbul za desetak dana, reklao je Trut.

“Osjećamo jednu solidarnost i blizinu, kako prema turskom tako i sirijskom narodu, i radosni smo da su ljudi, Crkva Hrvatske i tvrtke dali deset potpuno novih, opremljenih kontejnera za spavanje, priremu hrane, kupaonice, perilice rublja, grijanje, klima uređaji. Na ovaj način pokazujemo solidarnost s ljudima koji pate na potresom pogođenom području Turkiye”, izjavio je Tomislav Glavnik, ravnatelj Caritasa.

Do sada su pojedinci i tvrtke Caritasu za pomoć stradalima u Turkiye i Siriji donirali 550.000 eura, dok je vrijednost ovog konvoja 114.000 eura.

Zbog velikog broja raseljenih osoba nakon razornih potresa, a procijenjena brojka je da je preko 800.000 stanovnika interno raseljeno, Republika Turkiye iskazala je potrebu za smještajnim kapacitetima te zatražila pomoć preko Koordinacijskog centra za hitne situacije (ERCC - The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije.

Republika Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, ponudila materijalnu pomoć u vidu kontejnera, kreveta i madraca, koju je Turkiye prihvatila te je Vlada RH na 201. sjednici donijela Odluku o upućivanju materijalne pomoći Republici Turkiye.

Dodatni konvoj pomoći su osigurali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te hrvatski Caritas, a prijevoz do Istanbula organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite vlakom HŽ Cargo d.o.o.

Ujedno je ovo i uzvratna prijateljska gesta zbog pružene pomoći Turkiye Hrvatskoj nakon potresa u Hrvatskoj, 200 kontejnera.

TRT Balkan / agencije