U svojoj izjavi veleposlanik Yavuz Selim Kiran ocijenio je kako KBC Sestre milosrdnice na simboličan način pokazuje tursko-hrvatske odnose.      Foto: AA

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić i veleposlanik Republike Turkiye u Zagrebu Yavuz Selim Kiran posjetili su KBC Sestre milosrdnice na kojem dvije turske tvrtke, Akfen Construction Company i Dost Insaat, obavljaju poslove protupotresne obnove.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić istaknuo je kako će na području zahvaćenim zagrebačkim i petrinjskim potresom biti uloženo 523 milijuna eura za sanaciju zdrastvenih ustanova.

Bačić je izjavio kako će se do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti, koja čine oko polovicu ukupnih sredstava koja se ulažu u projekte protupotresne obnove zgrada javne namjene te javne prometne i komunalne infrastrukture.

Naglasio je kako je iz Fonda solidarnosti ugovoreno 1.325 projekata čija je ukupna vrijednost 3,4 milijarde eura.

"Pozdravljam činjenicu da se turska tvrtka Akfen i Dost angažirala na ovom projektu i da će rokovi koji su dogovoreni biti i realizirani, što će biti važna legitimacija i referenca turskoj tvrtci da je na projektu koji se financira iz sredstava Europske unije izvršila svoje obveze", izjavio je Bačić.

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je kako se radi o povijesnoj obnovi zagrebačke zdravstvene infrastrukture uz pomoć sredstava Europske unije, iz Fonda solidarnosti i iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Kroz ovu zdravstvenu ustanovu dnevno prođe 3.200 naših pacijenata. Uprava je organizirala posao na način da imamo izvršenje zdravstvenih zahvata iznad limita", naglasio je ministar Beroš.

U svojoj izjavi veleposlanik Yavuz Selim Kiran ocijenio je kako KBC Sestre milosrdnice na simboličan način pokazuje tursko-hrvatske odnose. Iskazao je sućut s potresima koji su pogodili Hrvatsku te se zahvalio na solidarnosti koju su hrvatski narod i Vlada pokazali prema narodu Turkiye u potresu koji je 6. veljače pogodio tu zemlju.

Kiran se zahvalio tvrtkama Akfen i Dost koje obavljaju ovaj, ali i brojne druge projekte diljem svijeta.

Projekt ukupne vrijednosti 73 milijuna eura obuhvaća obnovu šest objekata KBC-a Sestre milosrdnice iz temelja, od čega je iz Fonda solidarnosti osigurano 23 milijuna eura.

Nakon obnove konstrukcije objekata, uslijedit će cjelovita obnova. Radovi bi za prvih pet zgrada, koje su oštećene najprije u zagrebačkom, a potom i u petrinjskom potresu, trebali biti završeni do kraja 2023, a za šestu do svibnja 2024. godine.

TRT Balkan / agencije